Uniek: er komt een nieuwe ster bij aan de hemel, maar ze bestaat wel al 1.800 jaar
In de derde eeuw was het hommeles op het Europese vasteland: talrijke oorlogen deden het Romeinse rijk langzaam maar zeker afbrokkelen. Maar niet alleen op aarde stond die periode in het teken van onrust, ook in de ruimte heerste er chaos. Twee sterren botsten met elkaar en veroorzaakten zo een gigantische explosie. Het resultaat daarvan kunnen we binnenkort bewonderen, bijna twee millennia later.
Het licht dat 1.800 jaar geleden ontstond bij een monumentale ontploffing tussen twee sterren komt in 2022 eindelijk aan op aarde. Dat betekent dat er een mooie ster bijkomt aan het firmament. De verwelkoming van een nieuwe ster is een uiterst uitzonderlijke gebeurtenis die je echt niet wil missen.
Voor ze met elkaar in botsing kwamen, waren de twee sterren te zwak om ze vanop aarde met het blote oog te kunnen waarnemen. Het licht dat ontstond na de botsing is 10.000 keer helderder en dus wel perfect waarneembaar. De nieuwe ster zou misschien zelfs even helder zijn als de Poolster.
We hebben er 1.800 jaar op moeten wachten, maar straks komt het licht van de nieuwe ster op aarde aan. Maar na ongeveer zes maanden moeten we er helaas weer afscheid van nemen.
Unieke gebeurtenis
"Voor het eerst in de geschiedenis kunnen ouders naar een donkere vlek in de hemel wijzen en zeggen: 'Kijk kinderen, daar verstopt zich een ster die weldra zal oplichten!'" zo zegt Matt Walhout, astronoom aan het Calvin College in Michigan, waar de voorspelling werd gedaan. "Niemand heeft ooit de geboorte van een ster voorspeld. We denken dat amateur astronomen zullen wedijveren met andere liefhebbers om de ster als eerste te spotten."
Niet alleen is dit een prachtige en unieke gebeurtenis voor sterrenliefhebbers, het is ook een uitgelezen kans voor astronomen om de geboorte van een nieuwe ster van dichtbij mee te maken. De wetenschap kan er alleen maar wel bij varen.
Zes maanden lang zal de zogenoemde 'Boom Star' een van de helderste sterren aan het firmament zijn voor ze geleidelijk aan weer uitdooft. Na twee tot drie jaar zou de ster haar oorspronkelijke helderheid terugkrijgen.