Update
Twitter-ban werpt schaduw op Turkse toetreding tot EU
De blokkering van Twitter in Turkije door de regering-Erdogan lokt vandaag scherpe reacties uit bij de Europese instellingen. Volgens Europees commissaris voor Uitbreiding Stefan Füle "zorgt dit voor vragen bij de Turkse zelfverklaarde gehechtheid aan Europese waarden en standaarden". Volgens Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, "is het muilkorven van het internet, de sociale media en de vrije pers niet het juiste recept om Turkije dichter bij de EU te brengen".
De demarche van Erdogan lijkt een nieuwe schaduw te werpen over de Turkse toetredingsgesprekken met de EU. "De vrijheid van meningsuiting, een fundamenteel recht in elke democratische samenleving, houdt het recht in om informatie en ideeën te delen en te ontvangen zonder tussenkomst van een overheid", stelt Füle de zaken op scherp. "Burgers moeten vrij kunnen communiceren en ook vrij kunnen kiezen hoe ze dat doen. De toegang tot het internet valt daar duidelijk onder."
EP-voorzitter Schulz wijst erop dat Turkije als kandidaat-EU-land en als lid van de Raad van Europa geen uitzonderingen geniet en de vrijheid van meningsuiting moet respecteren. "Het internet, de sociale media en de vrije pers muilkorven" brengt Ankara zeker niet dichter bij de EU en is evenmin de juiste tactiek om de uitdagingen van de 21ste eeuw aan te pakken, zegt Schulz.
"Onaanvaardbaar"
Ook Turks president Abdullah Gül uitte kritiek op zijn premier en partijgenoot Erdogan, en dat via Twitter. "Ik kan de volledige sluiting van het sociale mediaplatfform niet goedkeuren", schrijft Gül, die deze voormiddag een reeks tweets online plaatste. Die kunnen ironisch genoeg in Turkije via de gewone weg niet gelezen worden.
Volgens Gül mogen enkel individuele pagina's geblokkeerd worden als een gerechtshof oordeelt dat de privacy van een individu geschonden wordt. Hij schreef ook dat hij hoopt dat de Twitter-ban niet lang zal duren.
Gisterenavond liet Turks premier Recep Tayyip Erdogan Twitter offline halen, nadat hij eerder had meegedeeld de site te willen "uitroeien". Maar de actie draaide anders uit, toen miljoenen Turken toch hun wel naar de microblogsite vonden en massaal tweets begonnen te versturen met hashtags #TwitterIsBlockedInTurkey en #DictatorErdogan.
Referendum voor of tegen premier
Aanleiding van de ban was de verspreiding van tweets met telefoonopnames die hem rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal. Erdogan dreigde er eerder deze maand in dat verband ook al mee om YouTube en Facebook te verbieden.
De blokkering van Twitter komt er ruim een week voor de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije. Die kondigen zich aan als een referendum voor of tegen de Turkse premier.