Zaterdag 22/01/2022

Groene energie

Turtelboom: "Impact oversubsidiëring groene stroom zal groot zijn"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Ik kan de put van 1,7 miljard euro die is ontstaan door de oversubsidiëring van groene stroom, niet wegtoveren zonder dat iemand het voelt. De impact op de elektriciteitsfactuur zal groot zijn". Dat heeft minister van Energie Annemie Turtelboom vandaag in het Vlaams Parlement geantwoord op vraag van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). De cijfers zijn nog niet definitief, maar eerder bleek dat de gemiddelde elektriciteitsfactuur met zo'n 30 procent zal stijgen. "Dat betekent dat het voor sommige mensen 15 procent zal zijn, maar voor anderen veel meer", geeft de minister toe.

De voorbije dagen en weken is er hoogoplopende politieke discussie ontstaan over de oorzaken en gevolgen van het ondersteuningsbeleid voor groene stroom dat de Vlaamse regering in 2002 heeft opgestart. Minister Turtelboom bevestigde in de commissie dat de oversubsidiëring via de groenestroomcertificaten in combinatie met de bevriezing van de nettarieven sinds 2012 hebben gezorgd voor een niet doorgerekende factuur van 1,7 miljard euro. Volgens de Open Vld-minister is er te laat ingegrepen. "Het goedbedoelde systeem is ontspoord omdat men de subsidies in de periode 2009-2010 onvoldoende snel heeft afgebouwd".

Bovendien dreigen de certificatenkosten de komende jaren nog drastisch te stijgen door engagementen uit het verleden. De Open Vld-minister verwees onder meer naar de steun die de vorige Vlaamse regering beloofde voor twee biomassacentrales (BEE Power in Gent en E.ON in Langerlo). "Alleen al die twee installaties zijn goed voor 4 miljoen extra certificaten per jaar indien ze in 2016 operationeel zijn. Dat komt neer op een kost van 400 miljoen euro". In totaal zou de certificatenkost kunnen oplopen van 860 miljoen euro in 2014 tot 1,6 miljard recurrent in 2020.

undefined

"Aanvaardbaar wegwerken"

De minister zegt dat ze volop op zoek is naar een evenwichtige manier om de put van 1,7 miljard euro weg te werken "op een manier die aanvaardbaar is voor de facturen". "Maar de impact zal groot zijn. Het zal altijd veel zijn, het zal altijd te veel zijn", aldus de minister. Of er een deel van de middelen uit de algemene middelen zal komen, is nog onduidelijk. "Maar vergeet niet dat we zitten met een aanzienlijke besparingsoefening", klonk het.

De Open Vld-politica hamerde er ook op dat ze zal blijven investeren in hernieuwbare energie en dat investeringen in hernieuwbare energie rendabel blijven. Wel is het volgens haar de bedoeling "lessen te trekken uit het verleden". Daarom wil ze het ondersteuningsbeleid heroriënteren. "We willen vooral mensen en bedrijven ondersteunen op het moment dat ze een installatie plaatsen en veel minder voor de geproduceerde energie in de jaren erna", klonk het.

Vraagsteller Stefaan Sintobin noemt het onaanvaardbaar en "ontluisterend" dat de "gewone Vlaming via een stijging van de elektriciteitsfactuur moet opdraaien voor een schuld van 1,7 miljard euro".

Uit sp.a-hoek erkende Joris Vandenbroucke, gewezen kabinetschef van voormalig energieminister Freya Van den Bossche, toe dat er "systeemfouten" in het ondersteuningssysteem zaten en dat er meer groene stroom is geproduceerd is geweest dan voorzien. Maar volgens Vandenbroucke maakt de minister een "redeneerfout" door het opgebouwde certificatenoverschot van 853 miljoen euro meteen te willen doorrekenen. "Op die manier dreig je twee keer te moeten betalen", aldus Vandenbroucke. Minister Turtelboom is het daar niet mee eens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234