Woensdag 16/10/2019

Traangas: zo bescherm je ogen, huid en longen

Vrouw in rode jurk symbool van Turks protest. Beeld REUTERS

De rellen in Turkije en het harde optreden van de politiemacht hebben al veel inkt doen vloeien. Het gebruik van traangas is er schering en inslag. Hoogtijd dus om eens dieper in te gaan op de gevolgen van deze 'verdedigingstactiek' en de noodzakelijke stappen die gezet moeten worden na blootstelling aan het giftig goedje.

Traangas wordt tactisch ingezet om rellen onder controle te houden, grote massa's mensen uiteen te drijven of soms ook om één enkel individu te bedwingen. Het heeft als enige doel om pijn en ongemak te veroorzaken. Gelukkig voor de getroffen slachtoffers zijn de symptomen tijdelijk. Meestal ben je binnen een tijdsmarge van enkele uren verlost van de klachten.

Traangas wordt doorgaans verspreid in de vorm van een granaat, die op het einde van een wapen wordt aangebracht en afgevuurd in de massa. Je hoort dan ook geweerschoten, wat voor de nodige paniek kan zorgen.

Aanval
Wie zich in dergelijke situatie bevindt, kijkt best omhoog om het traject van het traangas in te schatten en te ontwijken tijdens je ontsnapping. Vaak ontploft de metalen container al in de lucht om van daaruit het gas in het rond te spuiten. Raak deze blikjes nooit aan, ze zijn namelijk gloeiend heet. Blijf ook van intacte exemplaren af, ze kunnen elk moment ontploffen en heel wat schade aanrichten.

Traangas in blik Beeld PHOTO_NEWS
Getroffen man wordt behandeld met een mengsel van water, melk en maagzuurremmers. Beeld PHOTO_NEWS

Symptomen
Wie blootgesteld wordt aan traangas mag zich verwachten aan:

* Een brandend gevoel in ogen, neus, mond en op de huid
* Overvloedig tranen
* Wazig zicht
* Overproductie van speeksel (met andere woorden: kwijlen)
* Huiduitslag of brandwonden
* Hoestbuien
* Ademhalingsmoeilijkheden (een gevoel van verstikking)
* Verwarring en desoriëntatie (door het oplosmiddel in traangas)
* Paniek- en/of woedeaanvallen

Bescherming
De beste bescherming tegen traangas is uiteraard een gasmasker. Wie dat niet bezit, kan de schade nog minimaliseren door een stuk textiel of een papieren doekje onder te dompelen in citroensap of appelazijn. Berg het op in een plastic zakje en hou het bij de hand. Je kan hier namelijk enkele minuten door ademen, wat je genoeg tijd zou moeten geven om te maken dat je weg bent. Uit beelden van de rellen in Istanbul blijkt dat je ook snugger aan de slag kan met petflessen en folie om je eigen gasmaker te creëren.

Voorzie ook een veiligheids- of (in het slechtste geval) zwembril om je ogen zo goed mogelijk af te schermen. Wie lenzen draagt, kan dat op zijn volgende protestmars beter niet doen. Heb je ze toch in bij contact met traangas? Haal ze er dan vliegensvlug uit.

Geen (zelfgemaakt) masker of bril bij? Gebruik dan de lucht in je kleren om te ademen tijdens de eerste minuten. Aangezien daar minder circulatie is, blijft de concentratie van het gas er ook lager. Eens het textiel verzadigd is door het goedje werkt dit natuurlijk contraproductief. Wie niet gehecht is aan zijn of haar protestoutfit gooit deze na een traangasaanval beter weg. Anders is het in elk geval aangeraden de kleren bij de eerste wasbeurt apart te reinigen.

Behandeling
Toch pijnlijk getroffen? Reinig je ogen dan met een steriele zoutoplossing. In Istanboel gebruiken de demonstranten een huisgemaakt mengsel van melk, water en maagzuurremmers om brandende ogen te verlossen van de pijn. Blootgestelde huid wordt best zo snel mogelijk gereinigd met water en zeep. Ademhalingsmoeilijkheden laat je beter over aan medisch personeel. Zij zullen extra zuurstof inzetten of medicatie toedienen die standaard gegeven wordt aan astmapatiënten. Ook huiduitslag en eventuele brandwonden laat je best behandelen.

Keukenmiddeltje tegen traangas: melk, water en maagzuurremmers. Beeld PHOTO_NEWS
Beeld AP
Beeld REUTERS
Beeld EPA
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234