Zondag 25/08/2019

Terugbetaling bronchiolitis aan herziening toe

De terugbetaling van de preventieve behandeling in België van kinderen die getroffen worden door bronchiolitis is incoherent en dringend aan herziening toe. Volgens een nieuw platform van ouder- en artsenverenigingen hinkt België in Europa helemaal achterop inzake de terugbetaling van bronchiolitispatiënten.

In België worden elk jaar, vooral tussen oktober en maart, 6.000 baby's getroffen door bronchiolitis, nog altijd de eerste oorzaak van ziekenhuisopname bij baby's. Het gaat om een ernstige infectie van de luchtwegen veroorzaakt door het zogeheten Respiratoir Syncytieel Virus (RSV). RSV kan voor de meest kwetsbare kinderen een ziekenhuisopname, kunstmatige beademing of intensieve zorg noodzakelijk maken. In extreme gevallen leidt het zelfs tot de dood.

Het RSV-virus is een erg gemakkelijk overdraagbaar en er bestaat nog geen vaccin voor. Een toenemend aantal studies (de meest recente uit juli 2007) toont bovendien aan dat er een verband bestaat tussen RSV-bronchiolitis bij kwetsbare baby's en piepende ademhaling en astma in de kinderjaren en tijdens de adolescentie.


Volgens een nieuw platform van ouder- en artsenverenigingen, waar onder andere de Vlaamse Vereniging van Ouders en Coveusekinderen (VVOC), de Belgische Kring Kinderlongartsen en de Astma en Allergie-Koepel deel van uit maken, worden in België de meest kwetsbare baby's echter niet genoeg beschermd.

Verschil in terugbetaling

"België is het enige Europese land dat een verschil in terugbetaling maakt naargelang de gebruikte beademingtechniek. Die achterstand moet dringend weggewerkt worden", zegt dr. Bottu, kinderarts gespecialiseerd in neonatologie van het ziekenhuis van Luxemburg.

Volgens Dr. Inge Van Herreweghe, neonatoloog aan het Universitair Medisch Centrum Sint-Pieters Brussel, is het belangrijk dat er duidelijk bepaald wordt welke baby's het meest kwetsbaar zijn en zou een preventieve behandeling automatisch moeten terugbetaald worden. "Dat is de enige manier om ze te beschermen tegen gevolgen op korte en op lange termijn. Alle prematuren en kwetsbare risicogroepen moeten geïntegreerd worden in de terugbetaling. De komende maanden gaan wij met ons platform het ministerie van Volksgezondheid en het RIZIV hierover aanspreken", aldus dokter Van Herreweghe. (belga/dm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden