Zondag 28/05/2023

Twitter

Techbazen volgen nauwelijks vrouwen op Twitter

Elon Musk, de man achter Tesla en SpaceX, volgt nu 1 vrouw op Twitter. Beeld EPA
Elon Musk, de man achter Tesla en SpaceX, volgt nu 1 vrouw op Twitter.Beeld EPA

Technologiebedrijven in Silicon Valley gaan er prat op dat ze diversiteit op de werkvloer willen bevorderen, maar dit wordt niet weerspiegeld door het twittergedrag van de grote bazen. Zij volgen twee tot elf keer zoveel mannen als vrouwen op het sociale netwerk.

Thomas van der Kolk

Dat blijkt uit een inventarisatie van The Guardian. De Britse krant keek naar de twitteraccounts van mannelijke ceo's van grote techbedrijven, en concludeert dat zij hun wereldbeeld, in elk geval op Twitter, nauwelijks verbreden: ze volgen voornamelijk mannen die in hetzelfde wereldje zitten als zijzelf.

Elon Musk

Op dinsdagochtend meldde technologiesite Motherboard dat Tesla-baas Elon Musk geen enkele vrouw volgt op Twitter. Althans, tot dinsdagochtend. Kort nadat het bericht de wereld in was geslingerd, begon Musk plotseling Caity Weaver van GQ Magazine te volgen. Musk is een actieve twitteraar en heeft meer dan vijf miljoen volgers. Zelf volgt hij momenteel 55 accounts.

Vrouwen retweeten doet Musk ook nauwelijks, schrijft Motherboard. In zijn laatste honderd tweets is dit niet gebeurd. De laatste keer dat hij een vrouw retweette, was in augustus. Dat was zijn eigen moeder. Maar die volgt hij dus zelf niet.

Een belangrijke aantekening daarbij is dat het overgrote deel van de accounts die Musk volgt nieuwsorganisaties zijn. Daarbij speelt het geslacht dus geen rol. Iets wat Musk zelf ook stelt in een twitterreactie op het stuk. "Op mijn Instagram-account volg ik ongeveer evenveel mannen als vrouwen", merkt hij daarbij op.

Twitter-eitjes

Het stuk van Motherboard lijkt dus nergens op gebaseerd. Toch was het voor The Guardian reden om eens te kijken hoe dat bij andere mannelijke bazen uit de techwereld zit. Zij blijken het iets "beter" te doen dan Musk, maar niet veel. Zo volgt Google-ceo Sundar Pichai 267 accounts op Twitter, van wie er 238 man zijn. Het aantal vrouwen dat hij volgt, 21, is bijna net zo laag als het aantal 'twitter-eitjes' (twitteraars zonder profielfoto) die hij in zijn tijdlijn te zien krijgt: 15. Ook volgt hij nog enkele bedrijfsprofielen.

Google-CEO Sundar Pichai. Beeld AP
Google-CEO Sundar Pichai.Beeld AP

Microsoft ceo Satya Nadella volgt de meeste vrouwen, 39, maar dat is slechts de helft van het aantal mannen dat hij volgt: 78. Ook bij andere ceo's is een scheve verhouding te zien. Tim Cook van Apple volgt 51 accounts, waarvan er 20 van mannen zijn en vier van vrouwen. Microsoft-oprichter Bill Gates volgt 57 mannen en 12 vrouwen. Eric Schmidt van Google's moederbedrijf Alphabet volgt 125 mannen en 25 vrouwen. En zo gaat het lijstje nog even door.

Man/vrouwverhoudingen

De vraag is: is dit een probleem? "Dat denk ik niet", zegt Peter Kerkhof, sociale-media-expert van de Universiteit van Amsterdam. "Ik heb geen exacte cijfers, maar het is bekend dat het aantal mensen dat over dit soort onderwerpen tweet, voornamelijk mannen zijn. Dan is het ook logisch dat de ceo's vooral mannen volgen. Als het om een onderwerp zou gaan waarbij de man/vrouw-verhoudingen evenredig zijn, was het een ander verhaal geweest. Al scoort Elon Musk wel opmerkelijk ver onder het gemiddelde."

Kerkhof sluit niet uit dat er hier sprake is van een zogenoemde filter bubble. Dat is de theorie dat internetgebruikers een beperkt wereldbeeld krijgen doordat ze vooral voorgeschoteld krijgen wat ze zelf interessant vinden.

Op Twitter zitten ongeveer evenveel mannen als vrouwen. Volgens The Guardian zijn er wel genoeg vrouwen te vinden die iets interessants te melden hebben over internet en technologie. De krant noemt onder andere Megan Smith (de Amerikaanse nationale chief technology officer), computerwetenschapper Sue Black, en programmeur en artiest Nicole He als voorbeelden.

Filter bubble

'Filter bubble' is een term uit het boek 'The Filter Bubble: What the Internet Is Hiding from You' van de Amerikaanse internetactivist Eli Pariser, waarin hij beschrijft hoe de personalisering van zoekresultaten zoals Google die toepast, zou leiden tot een soort internetverzuiling. De gebruiker zou op den duur namelijk alleen nog maar informatie voorgeschoteld krijgen die bij zijn of haar eigen denkbeelden aansluit. Ook de keuze van wie je wel en niet volgt op sociale netwerken als twitter zou daaraan kunnen bijdragen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234