NieuwsWetenschap
Te veel eten is niet de grootste oorzaak van overgewicht, en ander nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap
Minder eten en meer bewegen, zo luidt het klassieke advies tegen overgewicht. Want van meer calorieën eten dan je verbrandt kom je aan. Onderzoekers trekken dat model nu in twijfel. Volgens hun analyse in The American Journal of Clinical Nutrition komen we aan en slaan we te veel vet op doordat we te vaak ‘snelle’ koolhydraten nuttigen, wat ervoor zorgt dat we hongerig blijven en te veel eten. ‘Suikerrijk eten mijden’ is dus de boodschap.
Mars is wellicht te klein voor marsmannetjes
Marsonderzoek toont dat er ooit water was op de rode planeet en die sporen van vroegere meren en rivieren voeden het idee dat Mars ooit leefbaar was. Wetenschappers van de Universiteit van Washington spreken dat nu tegen in nieuw onderzoek. In marsmeteorieten onderzochten ze kalium, een matig vluchtige stof. Die analyses tonen dat Mars al van bij aanvang te klein was en daardoor een te zwakke zwaartekracht had om vluchtige stoffen vast te houden. Daarom is veel van het aanvankelijke water op Mars al snel verdampt. En dat maakt de kans dat er ooit leven is ontstaan kleiner.
Zomerse bosbranden leiden tot recorduitstoot
De bosbranden die afgelopen zomer woedden in Noord-Amerika, Siberië en het gebied rond de Middellandse Zee hebben een ongeziene hoeveelheid CO2 doen vrijkomen. Dat meldt de Copernicus Atmosfeermonitoringsdienst van de Europese Commissie. Juli was een recordmaand met 1.259 megaton. Meer dan de helft daarvan wijten onderzoekers aan de branden in Noord-Amerika en Siberië. In augustus kwam 1.385 megaton CO2 vrij, ook een record voor die maand.
Baby’s lachen zoals chimpansees
Veel baby’s lachen door geluid te maken wanneer ze inademen, net als primaten. Pas later leren ze te lachen bij het uitademen, zoals de mens dat typisch doet. Dat toont een analyse van ruim honderd filmpjes van baby’s tussen 3 en 18 maanden oud. Op drie maanden lacht meer dan de helft door veel geluidproductie bij de inademing. Op anderhalf jaar is dat gedaald tot 40 procent, melden de onderzoekers in Biology Letters. Voorts blijkt dat hoe meer baby’s lachen bij de uitademing, hoe aanstekelijker we hun lach vinden.