Zaterdag 19/10/2019

Global warming

Superdruif moet champagne redden tegen opwarming

Beeld REUTERS

De champagneboeren gaan nieuwe druivensoorten kweken die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. "De vruchten zijn door de opwarming te zoet geworden", luidt het. "Als wij niet dringend een oplossing vinden, komt er een champagnetekort."

De opwarming baart de wijnbouwers in Frankrijk en andere landen al langer zorgen. Door de stijgende temperaturen worden de druiven sneller rijp en moeten ze steeds vroeger geplukt worden. In Noordoost-Frankrijk was dit vorig jaar al eind augustus, terwijl dit normaal pas half september, sommige jaren zelfs eind september is.

Tot laat in het voorjaar krijgen de wijnboeren bovendien te maken met zware regenbuien, hagel en plotse vorst, wat de latere oogst ook al niet ten al goede komt. Hierdoor moeten er steeds vaker voorraden van de vorige jaren worden aangesproken om aan de vraag te voldoen. Maar omdat de oppervlakte waarop druiven voor champagne mogen gekweekt worden, beperkt is, zitten de champagneboeren langzaam aan hun limieten. En als wij de klimatologen mogen geloven, wordt het er de komende jaren zeker niet beter op.

"Extreme hitte zoals wij de voorbije jaren hebben gekend, betekent meer suiker en minder zuurte. Bovendien zijn ze ook makkelijker vatbaar voor ziektes", zegt Thibault le Maillot van het Comité de Champagne, dat de 15.000 champagneboeren verenigt. "Als dit zo voortgaat, draait dit uit op een ramp voor de sector. Want er zal niet alleen te weinig champagne zijn, de champagneboeren zullen hun prijzen ook moeten optrekken om te overleven. Willen wij dat champagne ook nog door de volgende generaties wordt gedronken, moeten wij nu handelen. Daarom denken wij aan de creatie van een nieuwe generatie druiven die beter bestand is tegen de extremere weersomstandigheden. Onderzocht wordt hoe we het best de populaire druivenrassen kunnen kruisen met andere minder bekende soorten als pinot blanc, arbane of petit meslier om onder meer het risico op ziektes, zoals meeldauw en schimmel, te beperken."

Beeld REUTERS

Blanc de blancs

Volgens wijnexperts is dit echter makkelijker gezegd dan gedaan. "Het valt nog af te wachten of die beter bestand zullen zijn tegen de klimaatwijziging dan de chardonnay, de pinot noir of de pinot meunier, waarvan champagne vandaag hoofdzakelijk wordt gemaakt", zegt wijnkenner Frank Van der Auwera. "Daarvoor is nog veel onderzoek nodig en de eerste echte resultaten worden pas tegen 2030 verwacht." 

"Maar het is zeker niet de bedoeling om één enkele superdruif te kweken, want dan moet je bijvoorbeeld de 'blanc de blancs' afschaffen die enkel uit de chardonnay-druif bestaat. Champagne zal dus altijd gemaakt worden van verschillende druiven. De sector moet er wel over waken dat de prestigieuze schuimwijn zijn typische fraicheur behoudt, wat hem onderscheidt van de cava's of prosecco's van deze wereld. Maar het is hoe dan ook een goede zaak dat er in Frankrijk nu al wordt nagedacht over de toekomst."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234