Donderdag 23/01/2020

'Sukkelseks' en 'phablet' in digitale Van Dale

Beeld Kos

Van Dale heeft 500 nieuwe woorden toegevoegd aan zijn digitale woordenboek. Het zijn woorden die volgens de woordenboekenmaker de afgelopen tijd veel werden gebruikt en die levensvatbaar lijken.

De nieuwe woorden worden nog niet toegevoegd aan de papieren versie, dat gebeurt pas als een woord jarenlang wordt gebruikt. Van Dale voegde vroeger eens per jaar nieuwe woorden toe aan het digitale woordenboek. Recentelijk is besloten dat om het half jaar te doen.

Nieuwe woorden zijn onder meer phablet, een tablet waarmee je ook kan telefoneren en sukkelseks, seks die niet gericht is op het leveren van seksuele topprestaties.

Volgens hoofdredacteur Ton den Boon gaan relatief veel nieuwe woorden over de huidige financiële situatie. Zo staat balanseconomie voor de economie waarin de focus op groei plaatsgemaakt heeft voor gerichtheid op duurzaamheid en welzijn. Omkeerhypotheek of verzilverhypotheek zijn hypotheken afgesloten op de (overwaarde op de) eigen woning, bedoeld om consumptief inkomen beschikbaar te maken, met name voor ouderen.

Ook de sociale media hebben geleid tot nieuwe woorden. Een selfie is een zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op socialenetwerksites. Een socialemediatestament is dan weer een testament waarin iemand vastlegt wie de toegangsgegevens van zijn socialemediaprofielen erft en wat met de inhoud daarvan moet worden gedaan.

Het relatief oude woord arretjescake - een traditionele koek bestaande uit een mengsel van koekjes, boter, suiker, eieren, cacao enz. dat men in de koelkast laat opstijven - staat nu pas in het digitale woordenboek. Volgens de hoofdredacteur is het nu pas gangbaar geworden bij brede groepen van de samenleving. Het komt volgens hem ook wel eens voor dat een woord ruim een halve eeuw niet opvalt, maar dan ineens in de belangstelling komt doordat het wordt genoemd in artikelen of een roman.

De woordenboekenmaker maakt bij de zoektocht gebruik van artikelen in Nederlandse dagbladen, tijdschriften en stukken op nieuwssites. Met behulp van speciale software wordt bekeken welk woord vaak voorkomt en ook in welke periode(n). Vaak duikt een nieuw woord slechts één keer op, maar soms beklijft het doordat het maanden later opnieuw wordt gebruikt, door columnisten en brievenschrijvers.

Een langere lijst, met onder meer de betekenis van huisvrouwenporno, mensj, shinen en swag staat op de site van Van Dale.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234