Woensdag 08/07/2020

Wetenschap

Studie: tegen 2045 heeft één op de acht mensen diabetes type 2

Beeld Thinkstock

Als de obesitascijfers aan het huidige tempo blijven stijgen, zal tegen 2045 een op de acht mensen in de wereld aan diabetes type 2 lijden. Dat is het onheilspellende besluit van een nieuwe internationale studie.

Vorig jaar was 14 procent van de wereldbevolking obees. 9 procent had diabetes type 2. Op basis van de huidige cijfers en trends schatten de onderzoekers dat tegen 2045 22 procent obees zal zijn en dat 14 procent aan diabetes zal lijden. 

De studie, die werd voorgesteld op het European Congress on Obesity in Wenen, werd uitgevoerd door wetenschappers van University College London, het Deense Steno Diabetes Centre en het farmabedrijf Novo Nordisk, dat medicatie tegen diabetes produceert.

Obesitas terugdringen

De gevolgen van de stijgende cijfers leggen een zware druk op de volksgezondheid in elk land. De ziekte moet nauwkeurig opgevolgd en behandeld worden om ernstige complicaties zoals blindheid en amputaties te voorkomen. De Internationale Diabetes Federatie schat dat België 7,4 procent van zijn gezondheidsbudget besteedt aan diabetes. Verwacht wordt dat dit aandeel in de toekomst alleen maar zal toenemen. 

"Het aantal gevallen van obesitas en diabetes type 2 zal dramatisch toenemen, tenzij er aanzienlijk werk gemaakt wordt van de preventie van obesitas", zegt onderzoeker Alan Moses van Novo Nordisk. "Om te voorkomen dat het aantal diabetespatiënten boven de 10 procent komt, moet de obesitasepidemie met een kwart teruggedrongen worden."

Met dat doel lanceerden de drie onderzoeksinstellingen in 2014 het 'Cities Changing Diabetes'-programma, om de massale toename van diabetes in stedelijke gebieden tegen te gaan. Aanvankelijk werd het programma opgestart in acht steden, waaronder Kopenhagen en Rome. Intussen hebben nog zeven steden zich aangesloten.

55 procent in de VS

De verwachte opmars van de aandoening verschilt sterk per land, zo berekenden de onderzoekers. In de VS is de situatie dramatisch. Als de huidige trend zich voortzet, zal liefst 55 procent van de Amerikanen in 2045 aan diabetes lijden. In 2017 was dat 39 procent. Om dat aandeel stabiel te houden, moeten de obesitascijfers teruggedrongen worden van 38 procent vandaag tot 28 procent.

In Europa kijkt het Verenigd Koninkrijk aan tegen de zwaarste stijging. De onderzoekers voorspellen dat het aantal Britten met obesitas zal toenemen van 32 procent nu tot 48 procent. Bijgevolg zal ook diabetes toenemen: van 10,2 procent nu tot 12,6 procent in 2045, of een toename met 28 procent. 

In ons land wordt het aantal diabetespatiënten door de Internationale Diabetes Federatie geschat op 8 procent, of één op de twaalf volwassenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234