Maandag 05/06/2023

Wetenschap

Studie berekent hoeveel mensen we naar Mars moeten sturen om planeet te koloniseren

null Beeld getty
Beeld getty

Voorlopig lijkt het een scenario voor een sciencefictionfilm, maar stel dat we de rode planeet op een dag écht koloniseren? Met hoeveel personen moeten we dat dan doen? Jean-Marc Salotti, professor aan het Institut polytechnique de Bordeaux (INP), berekende het en publiceerde zijn resultaat in het vaktijdschrift Scientific Reports.

Annick Wellens

We zouden het haast vergeten, maar het jaar 2020 staat (onder meer) in het teken van de veelbelovende Marsmissie van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. En behalve de Verenigde Staten hebben ook China, Europa en Rusland hun pijlen gericht op de rode planeet. Het zou immers de eerste planeet zijn die we in de toekomst kunnen koloniseren. Hoe zo’n kolonisatie er exact zou uitzien, is een intrigerende vraag die talloze wetenschappers bezighoudt. Zo onderzocht men in een recente studie hoeveel personen precies nodig zouden zijn om Mars succesvol te koloniseren.

In je eentje Mars koloniseren is alvast onmogelijk. Stel je maar eens voor: je landt op de rode planeet, en hebt een immense honger en dorst na zo’n 500 dagen gereisd te hebben. Je hebt natuurlijk nog wel wat astronautenvoeding aan boord van je ruimteschip, maar ook die voorraad is fel geslonken en niet eindeloos. Tijd om je eigen water-, voedsel- en energievoorzieningen bijeen te knutselen, en snel.

Ruwe schatting

Zo’n huzarenstuk in je eentje uitvoeren is onmogelijk, maar met 109 vrienden moet het wel lukken. Die vrienden zouden gespecialiseerd zijn opdat ze de levensnoodzakelijke zuurstof- en voedselfaciliteiten draaiende kunnen houden. “Doordat er meer individuen zijn, is het voor hen mogelijk om zich op een efficiënte manier te specialiseren”, legt professor Jean-Marc Salotti uit.

Waarom Salotti voor exact 110 personen pleit? Eigenlijk heeft het alles te maken met de tijd die voorhanden is, eenmaal men geland is op Mars. De tijd die nodig is om in levensvoorzieningen te voorzien versus de tijd die er effectief is (zonder zuurstof, energie of voedsel). “Het cijfer is gebaseerd op een wiskundige vergelijking tussen de vereiste werktijd om aan alle overlevingsbehoeften te voldoen, en de werktijdcapaciteit van de individuen”, schrijft Salotti in zijn conclusie. Let op: “Dit is een ruwe schatting met tal van aannames en onzekerheden”. Er is dus nog wat werk aan de winkel voordat we Mars daadwerkelijk aan het koloniseren zijn.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234