Maandag 24/01/2022

Onweer

Storm trekt vanaf vanavond over het land: hier voelt u hem het meest

null Beeld stormcell.be
Beeld stormcell.be

Vandaag beleven we de warmste dag van de week, met temperaturen die oplopen tot 33 graden in het binnenland. Dat moeten we vanaf 17 uur tot ongeveer middernacht bekopen met onweersbuien die op sommige plaatsen vrij hevig kunnen zijn. "De wereld zal niet vergaan, maar verwacht je aan hevige plensbuien en een stevig onweer", zeggen meteorologen.

Jill Casters

Aan de voorzijde van een koufront dat voorzien is voor vrijdag, bevindt zich een convergentielijn die zal instaan voor de meeste initiatie. Die lijn, waar wind uit verschillende richtingen samenvloeit en bijgevolg de lucht zal doen stijgen, trekt over ons land in de loop van deze middag en avond. De onstabiele lucht die in ons land reeds aanwezig was, zal zich dus tijdens de voormiddag mengen met nog meer onstabiele aangevoerde lucht. Dat maakt dat er zich in de namiddag reeds enkele flinke onweerswolken kunnen vormen. Door de toename in bewolking stijgt ook de kans op onweersbuien, die zelfs zeer intensief kunnen worden.

"Vanaf de late middag en tijdens het eerste deel van de avond worden er boven het Kanaal enkele stevige buien verwacht waarbij de hoeveelheid neerslag kan pieken tot 8 liter neerslag per vierkante meter per uur", zegt Tim Van Damme van stormcell.be. "In het westen van ons land verwachten we tijdens de namiddag en vooravond eveneens fikse buien. Deze buien zullen bij aanvang een matige intensiteit kennen, maar groeien, naarmate de nacht vordert, al snel uit en halen zo neerslagwaarden tot zelfs 13 liter per vierkante meter per uur. Die massale hoeveelheid neerslag is voornamelijk gereserveerd voor West- en Oost-Vlaanderen, maar later in de nacht komen ook Antwerpen en eventueel (in mindere mate) Limburg aan bod. Enkele hagelbuien met voornamelijk stof- of korrelhagel behoren eveneens tot de mogelijkheden over het gehele land.

Dreiging het grootst tussen 20 en 22 uur

De eerste regendruppels in West-Vlaanderen, en in mindere mate in Henegouwen, kunnen vallen vanaf 16 uur in de namiddag. Geleidelijk gaat de storm zich verder ontwikkelen. "De lucht blijft stijgen", zegt Van Damme, "waardoor je een onweercomplex krijgt dat zich uitstrekt over heel België en in noord-oostelijke richting over ons land trekt."

Aanvankelijk bevindt zich onderaan het wolkenfront een soort deksel van droge lucht, verklaart meteoroloog Dirk Hostens van MeteoGroup. "Pas vanavond komt er vochtige lucht binnen, die onweders zal doen ontstaan." Volgens Hostens is de onweersdreiging het grootst tussen 20 en 22 uur. Daarna begint de kans op onweders weer af te nemen.

Live bliksemkaart

Bekijk elke bliksem op kaart

Meeste neerslag in West-Vlaanderen

In de loop van de avond en de nacht wordt de hoogste concentratie verwacht in het westen, waar meer dan 10 millimeter neerslag per uur kan vallen, maar ook de rest van ons land ontspringt de dans niet. "Tegen de avond hangt een intensieve neerslagzone boven het noord-westen van Frankrijk", zegt Tim Van Damme. "Die zal een deel van de Westhoek meepakken, en later ook Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Luxemburg en Namen. Naarmate de storm geleidelijk noordwaarts trekt, wordt het iets rustiger, maar sowieso zal het overal onweren. Plaatselijk kan er 10 milliliter neerslag per uur vallen."

Het onweer van vanavond wordt volgens MeteoGroup gevolgd door een zwoele nacht. "Tijdens de nacht neemt de onweersdreiging af", zegt Dirk Hostens. "Tegen de ochtend is er dan veel vochtigheid in de onderste lagen, waardoor er ochtendgrijs ontstaat."

null Beeld KMI
Beeld KMI

Morgen: onweer in het oosten

Morgen wordt het in de loop van de dag weer onstabiel. "De zon breekt door en doet de wolken opnieuw stijgen, waardoor er opnieuw kans is op onweer", aldus Hostens. "Morgen verwachten we vooral onweersdreiging in het oosten van het land. Het wordt drukkend warm en het zal zwoel aanvoelen, waardoor we nog niet het gevoel zullen hebben dat het echt frisser is."

Dat is pas voor zaterdag, nadat er in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw een lijn voorbijgetrokken is. "Ook dan zijn onweersbuien mogelijk, maar die zullen niet zo hevig zijn als vanavond", zegt Hostens. "Daarna gaan we over op een koeler weertype."

Gladde wegen en wateroverlast

Volgens het KMI kan er vanavond en vannacht plaatselijk ook wat hagel vallen, maar voor grote schade wordt niet gevreesd. Voorlopig geldt voor deze storm de laagst mogelijke waarschuwingsdrempel. "Heel dynamische effecten zitten er op het eerste zicht niet in", zegt Stefan Ryckx van het KMI. "In sommige streken verwachten we stevige plensbuien met onweer, maar dat zal wellicht niet voor al te veel schade zorgen."

Volgens Tim Van Damme van Stormcell.be moeten we vooral rekening houden met hevige neerslag, die plaatselijk kan leiden tot wateroverlast en gladde wegen, omdat de droge grond niet al het water ineens kan opnemen.

Neem voorzorgen

Rond 16.30 uur was het koufront al aangekomen aan de Frans-Belgische grens. "Daarbij is er sprake van hagelbuien en felle rukwinden. Die mogen wij dus later op de avond ook verwachten", voorspelt David Dehenauw van het KMI. "Het zal er wellicht niet overal even hevig toe gaan, maar schade valt niet uit te sluiten."

Het twitteraccount van het crisiscentrum @CrisiscenterBE stuurt alvast een tweet rond met tips om storm- en onweerschade te voorkomen. Zo wordt de raad gegeven om spullen die met de wind kunnen wegwaaien vast te binden of binnen te zetten. Ook huisdieren worden best binnengehouden. U maakt best zelf ook geen verplaatsingen met auto of andere voertuigen bij stortbuien en rukwinden. Deuren en ramen van uw woning blijven best gesloten en snoeren van elektrische toestellen worden best uitgetrokken, zolang het onweer buiten woedt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234