Covid-19
‘Sterk bewijs’ van negatieve impact luchtvervuiling op coronavirus
Luchtvervuiling zou leiden tot een aanzienlijke toename van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen door het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Britse krant The Guardian kon inkijken.
Volgens Britse onderzoekers kan eenmalige blootstelling aan luchtvervuiling al een langdurige impact hebben op de kans op een coronabesmetting. Schadelijke luchtdeeltjes zouden de kans op een infectie met 10% doen stijgen, de kans op overlijden zelfs met 15%. Volgens de wetenschappers is dit niet verwonderlijk: luchtvervuiling kan leiden tot longontstekingen of ademhalings-- en hartziekten, waardoor mensen in het algemeen kwetsbaarder zijn.
Deze studie bevestigt eerdere vermoedens uit Europa, de VS en China over de negatieve impact van luchtvervuiling op het coronavirus. Onder meer een belangrijke studie aan de universiteit van Hardvard toonde al een verband. Volgens beide onderzoeksteams is de impact groter dan nu wordt bericht, en zullen er snel andere studies gepubliceerd worden.
“Luchtvervuiling krijgt nog niet genoeg aandacht door het langzame peer-reviewproces”, zegt Harvard-onderzoeker Dominici, waarmee ze verwijst naar het proces waarbij wetenschappelijke publicaties eerst door experts moeten worden bevestigd. “Maar hopelijk zal het onderwerp, naarmate deze en andere studies worden gepubliceerd, meer aandacht krijgen en vooral het beleid beïnvloeden.”
Niet enkel in steden
De impact van luchtvervuiling kan niet gelijk gesteld worden met een slechte impact van de steden. Zo toonde de studie een corona-uitbraak op het Nederlandse platteland door de intensieve veehouderij. “Hierdoor kan het “grote stadseffect” worden uitgesloten. De opvatting dat een hoge luchtvervuiling simpelweg samenvalt met de stedelijke bevolking, die door haar dichtheid en armoede vatbaarder is voor het virus, lijkt dus foutief”, schrijft The Guardian op basis van het onderzoek.
Hoewel deze studie eerdere sterke vermoedens bevestigt, wijzen de onderzoekers erop dat ze nog geen doorslaggevend bewijs levert over de grootte van de impact. De studie geeft wél een belangrijke indicatie en toont aan dat deze piste verder onderzocht moet worden om beter zicht te krijgen op het coronavirus. Volgens de onderzoekers is het belangrijk alle mogelijke invloeden zo goed mogelijk in kaart te brengen indien we het virus, dat voort blijft razen, willen bestrijden.