Zondag 28/11/2021

Wonen

Steden barsten uit hun voegen

De skyline van Hongkong, dat ruim 7 miljoen inwoners telt. Beeld REUTERS
De skyline van Hongkong, dat ruim 7 miljoen inwoners telt.Beeld REUTERS

Vandaag leven er meer mensen in steden dan op het platteland en die trend zal zich nog doorzetten. Deskundigen waarschuwen om dringend werk te maken van duurzame stedenplanning.

"In de hiërarchie van ideeën komt het ontwerp van steden eerst, dan volgt de rest", zegt Joan Clos van VN-Habitat, het agentschap van de Verenigde Naties dat als doel heeft de leefomstandigheden van mensen te verbeteren. "Urbanisatie, plannen, bouwen. Dat is de volgorde", zegt hij, daaraan toevoegend dat de meeste steden die volgorde net omkeren waarna bijsturen erg moeilijk wordt.

3,9 miljard stedelingen
Volgens gegevens van de VN groeide de bevolking in de steden van 746 miljoen in 1950 (30 procent van de wereldbevolking) tot 3,9 miljard (54 procent) in 2014. Verwacht wordt dat die groei zich doorzet en er tegen 2045 meer dan zes miljard stedelingen zullen zijn. Een op de acht stedelingen woont momenteel in een van de 28 grootsteden, steden met meer dan 10 miljoen mensen. Tegen 2030 zou de wereld 41 van zulke grootsteden tellen.

De kunst van het steden bouwen
Joan Clos, die van 1997 tot 2006 burgemeester van Barcelona was, waarschuwt voor spontane urbanisatie omdat op die manier "de publieke ruimte zelden wordt bekeken in relatie tot de verschillende bouwmogelijkheden", iets wat hij "de essentie van de kunst om steden te bouwen" noemt. Clos die in New York was voor een voorbereidende vergadering over Habitat III, de wereldconferentie over de duurzame ontwikkeling van steden in 2016, deed daar een oproep tot meer visie op het gebied van stedenbouw. Daarmee bedoelt hij niet het bouwen van gebouwen, maar het bouwen van gezonde en duurzame steden.

Sloppen
Verhoudingsgewijs nam het aantal stadsbewoners dat in sloppenwijken woont de laatste decennia af. Ook de Millenniumdoelstelling die voorschrijft dat het leven van minstens 100 miljoen bewoners van sloppen moest verbeteren, werd bereikt. Het absolute aantal krotbewoners is echter gestegen. Het aantal stedelingen dat in sloppen woont is van 760 miljoen in 2000 gestegen naar 863 miljoen in 2012.

De Duurzaamheidsdoelen (SDG's), de opvolgers van de Millenniumdoelen, worden pas in 2015 officieel vastgesteld, maar in het concept is al een aparte doelstelling op het gebied van veilige, veerkrachtige en duurzame steden en woongebieden opgenomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234