Donderdag 19/05/2022

Sri Lanka lijdt zwaar onder uitblijven seizoensgebonden moesson

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Voor veel Sri Lankanen kunnen de effecten van de klimaatverandering worden samengevat in een woord: regen. Door hun afhankelijkheid van water zijn ze bijzonder kwetsbaar voor de veranderende weerpatronen.

Astrid Snoeys

"De grootste impact (van de klimaatverandering) is de regen of gebrek daaraan" vertelt WL Sumathipala, een expert op het vlak van veranderende klimaatpatronen.

"De beschikbaarheid van water heeft voor Sri Lanka uiteenlopende gevolgen die gaan van de oogst over de opwekking van energie tot de waarde van de munt" voegt Sumathipala, die vroeger verbonden was aan de afdeling klimaatverandering van het ministerie van Milieu, daar nog aan toe.

"Als de regen wegblijft en de hitte het oppervlaktewater verdampt, dan krijgen we dit", waarschuwde Sumathipala.

De laatste zes maanden met hun genadeloze combinatie van schaarse regenval en extreme temperaturen, hebben de waarheid achter zijn verklaring bewezen. Het uitblijven van de seizoensgebonden moesson heeft een grote invloed op het leven van de Sri Lankanen, op hun levensonderhoud en op de economie van het land.

Effect op de rijstoogst
In de noordelijk-centrale regio die erg belangrijk is voor de rijstoogst staan de irrigatiereservoirs bijna droog en het waterlevel van de rivieren staat te laag om ze te bevoorraden.

"Dit is waarschijnlijk de ergste droogte van de afgelopen jaren" zegt irrigatie-ingenieur RM Karunarathna.

De droogte zal vrijwel zeker een effect hebben op de rijstoogst. Boeren die afhankelijk zijn van de waterreservoirs hebben al openlijk geprotesteerd en gewaarschuwd voor het verlies van hun rijstvelden.

Verder naar het noorden, in gebieden die pas sinds mei 2009 weer wat winst maakten na drie decennia van oorlog, dreigt dat weer verloren te gaan door het gebrek aan water, zo beweren de Verenigde Naties in hun laatste updates over het land.

"De vertraging van de noordwestelijke moessonregens veroorzaakt ernstige droogte in het land. Dit bedreigt de agrarische sector en het grootste deel van de verwachte opbrengsten uit rijst, groenten en andere gewassen" staat te lezen in het rapport.

Waterkracht
Het gebrek aan water heeft ook gevolgen voor de waterkrachtenergie die in een gemiddeld jaar zo'n 42 procent van de energietoevoer voor het land uitmaakt. Dit jaar was er in begin juli nog maar 15 procent van de stroom door waterkracht opgewekt.

Om de ellende compleet te maken, zag de Sri Lankaanse munt, de rupee, een gestage daling ten opzichte van de dollar sinds eind vorig jaar.

In november 2011 stopte de Centrale Bank zijn steun om de munt te versterken met als gevolg dat in de daaropvolgende acht maanden de rupee verzwakte met ongeveer 17 procent.

Het meest recente jaarverslag van de Centrale Bank spreekt over een stijging van de temperatuur van ongeveer 0,45 graden Celsius tijdens de laatste twee decennia. Een stijging van 0,5 graden kan de opbrengst uit rijst doen dalen met bijna 6 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234