Zondag 21/07/2019

Drugs

Speekseltest hangt met spuug en plakband aan elkaar

Beeld THINKSTOCK

De speekselanalyse om drugs op te sporen in het verkeer, die de bloedanalyse vervangt, geeft geen wetenschappelijke zekerheid over beïnvloeding in geval van cannabisgebruik. Dat zegt toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven). Hij reageert daarmee op de positieve speekseltest die de vrachtwagenchauffeur aflegde na het dodelijke ongeval in Denderleeuw, afgelopen vrijdag.

Ruim vier jaar nadat de wetgever de speekseltesten op drugs in het verkeer heeft ingevoerd (1 oktober 2010), is het koninklijk besluit daarover nog altijd niet gepubliceerd. Dat KB moet de bloedanalyse achteraf vervangen door een speekselanalyse. Maar ook al is het KB volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bijna klaar, toch zal het volgens toxicoloog Tytgat niet volstaan voor cannabisgebruikers die een ongeval veroorzaken.

De bijbehorende wet, zo zegt toxicoloog Tytgat, is namelijk "snel-snel in elkaar geflanst". Voor wateroplosbare drugs zoals cocaïne, xtc of morfine is een analyse via speeksel betrouwbaar. Voor cannabis is speeksel dat niet. "Zelfs wanneer een speekselanalyse positief test op cannabis, is er geen enkele wetenschappelijke zekerheid over beïnvloeding van de drugs op het ogenblik van de feiten, hoe dramatisch die feiten ook zijn. Alleen een bloedstaal geeft die zekerheid."

Jan Tytgat. Beeld BELGA

Niemandsland

De werkzame stof THC is vetoplosbaar. Dat betekent dat THC zich ophoopt in vet en met mondjesmaat tot tien dagen lang vrijkomt. De werkzaamheid is echter beperkt tot enkele uren. "Een positieve speekseltest betekent dus niet automatisch onder invloed achter het stuur." Dat wordt pas duidelijk na een bloedanalyse en berekening van de waarde THC.

Tytgat dringt er bij minister Geens dan ook op aan om het nakende KB rond de speekselanalyse uit te breiden met een verplichte bloedafname voor gebruikers van cannabis. "We zitten op dit moment in niemandsland", zegt Tytgat. "Speeksel is geen geschikt medium om aan te tonen of iemand onder invloed is van cannabis. Bovendien wordt via de huidige proef niet getest op vloeibare xtc of benzodiazepinen zoals valium, terwijl we die producten enorm vaak aantreffen. In haar huidige vorm is deze wet een gemiste kans."

De vrachtwagenchauffeur gaf toe dat hij twee dagen voor het ongeval in Denderleeuw een joint had gerookt. Op het moment van het ongeval, zegt hij, was hij in de weer met zijn gps. De aanhouding van de man werd zaterdag verlengd. Hij verschijnt morgen voor de raadkamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden