Dinsdag 18/01/2022

Spaanse "Google-belasting" kan zoekmachines helemaal ontwrichten

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het Spaanse congres heeft de Canon AEDE wet goedgekeurd, in de volksmond de "Google-belasting" genoemd. De wet houdt in dat uitgevers (van nieuwssites) steeds vergoed moeten worden wanneer een website naar hun inhoud linkt. Vanuit digitale hoek komt er kritiek op de "hypocrisie" van de websites en ook het vage karakter wordt bekritiseerd.

Naomi Skoutariotis

Het Spaanse congres heeft het wetsvoorstel Canon AEDE goedgekeurd, dat is een acroniem van de Spaanse krantenvereniging. De wet kreeg de bijnaam "Google-belasting" omdat het zich specifiek richt op Google News. Uitgevers krijgen hierdoor het recht om een betaling te vragen aan elke site die naar hun inhoud linkt. Op die manier kunnen ze munt slaan uit de verwerking van hun online-inhoud.

De wet moet in september nog geratificeerd worden door de senaat, maar als dat obstakel van de baan geruimd wordt, heeft het wetsvoorstel potentieel om zoekmachines en websites als Google, Digg en Reddit te ontwrichten.

Van twee walletjes eten
De website Techdirt is alvast niet onder de indruk. Volgens hen toont dit de hypocrisie aan van uitgevers die "weten dat ze in Google News moeten zitten omwille van al het internetverkeer dat het op gang brengt, maar tegelijk eisen om ervoor betaald te worden". Google bekritiseerde dezelfde hypocrisie en stipte fijntjes aan dat uitgevers zichzelf ten allen tijde van zoekresultaten kunnen verwijderen. Alleen doen ze dat niet, omdat ze zonder de links Google een groot aantal lezers zouden verliezen.

Spanje is niet het eerste Europese land dat Google wil dwingen om te dokken. Duitsland voerde vorig jaar een gelijkaardige wet in, maar daar wist Google onder de belasting uit te komen door alle (Duitse) websites van Google News te verwijderen, tenzij ze officieel afzagen van hun recht op een vergoeding.

In het geval van Spanje, zegt de wet dat het een "onvervreemdbaar recht" is dat uitgevers iedere website die naar hun artikel linkt, om een vergoeding kan vragen. Dat betekent dat de uitgevers niet kunnen afzien van dat recht en dat Google in Spanje niet dezelfde strategie zal kunnen toepassen als in Duitsland.

België spande enkele jaren geleden al een proces aan tegen Google over auteursrechten, waarin Google het onderspit moest delven en er uiteindelijk een minnelijke schikking getroffen werd.

Veel onduidelijkheid
De Spaanse regering haastte zich om te verduidelijken dat de wet niet van toepassing zou zijn op sociale netwerksites zoals Twitter en Facebook, maar er resten nog heel wat vragen. Het is op dit moment nog onduidelijk hoeveel Google en andere websites zullen moeten ophoesten per link, welke uitgevers van de Spaanse Krantenassociatie baat hebben bij de nieuwe wet en hoe de zaken behandeld zullen worden. En natuurlijk wat er verstaan wordt onder 'exclusieve inhoud', in een wereld waar alle nieuwsmedia hetzelfde schrijven.

De boete voor een overtreding van de wet bedraagt 300.000 euro. Een studie berekende dat de wet internetbedrijven 1,13 miljard euro zou kosten.

Juridische knoop
Hoe het zit met de juridische kant van het verhaal is nog een ander paar mouwen. In een recente Svensson-zaak oordeelde het Europees Hof van Justitie dat hyperlinking de kern van het internet is. Indien de website waarnaar je linkt publiek beschikbaar is mag je als andere website hier gewoon naar door linken. Als de Spaanse wet van toepassing is op de doorlink, kan die mogelijk in strijd zijn met dat arrest.

Volgens andere media-advocaten zouden nationale wetten als deze in Spanje en Duitsland de EU wel eens onder druk kunnen zetten om haar bestaande arrest te herzien, zodat er een gelijklopende wetgeving is in alle lidstaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234