Woensdag 29/01/2020

weekendkrant

Sophie de Schaepdrijver: "Het ophemelen van Obama stoort me enorm"

Beeld Tim Dirven

Aan de vooravond van wat ze zelf 'de Grote Klaprozenexplosie' noemt spreekt historica Sophie de Schaepdrijver morgen in de weekendkrant onder andere over de Verenigde Staten en hun visie op 'oorlog'.

U werd exact op 11 september 2001 veertig jaar. Bij ons sprak Mark Eyskens die avond over het begin van de Derde Wereldoorlog. Voelde u dat in de States, waar u lesgeeft, ook zo aan?
Sophie De Schaepdrijver: "Dat idee had ik niet. De Verenigde Staten zijn een heel verdeeld land. Op de universiteitscampus werd nogal oppositioneel gedaan, terwijl het platteland errond diep Republikeins is. Ik herinner me dat een collega op de campus meteen zei: 'Dit is het gevolg van onze buitenlandpolitiek.' Eigenlijk was dat een zeer extreme reactie, had die man dat drie kilometer verderop in het openbaar verteld, dan was hij gelyncht. En binnen de kortste keren stonden ook alle studenten met Amerikaanse vlaggetjes te zwaaien. Heb jij na de aanslagen op de metro in Londen iemand met de Union Jack zien zwaaien? De Verenigde Staten staan nog veel meer waar wij in '14-'18 stonden.

Ik had dat idee van die Derde Wereldoorlog dus niet, een veel diepere indruk op mij maakte de beslissing nadien om met Irak in oorlog te gaan. Ik weet nog waar ik was toen ik dat hoorde. Mijn mond viel letterlijk open, omdat ik dat het absurdste vond wat ik ooit had gehoord. Het was van zo'n afgrijselijke domheid... Iedereen wéét dat Irak niks met die aanslagen van 9/11 te maken had. Ze hadden dus net zo goed Mexico kunnen binnenvallen.

Daarin doet Amerika mij vandaag heel erg denken aan het keizerlijke Duitsland. Dat Duitsland, níét het nazi-Duitsland van later, is het Amerika van vandaag. Die verheerlijking van het leger, dat patriottisme, dat verraderlijke idee dat je met wapens respect wilt afdwingen in de wereld. Daar is geen einde aan. Want wanneer heb je genoeg respect? Nooit, want het is niet peilbaar. Bismarck ging nog ten oorlog om zijn gebied te vergroten, maar onder Wilhelm II ging het ook alleen om respect. Dat doet Amerika nu ook. En dat is buitengewoon gevaarlijk."

En dat voor een land dat geleid wordt door een winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.
Sophie De Schaepdrijver: "In dat idee van Obama als vredesduif heb ik nooit geloofd. Hem de Nobelprijs voor de Vrede geven was net zo belachelijk als toen ze hem aan Henry Kissinger gaven. Het is bijna een selffulfilling prophecy. Het ophemelen van Obama, het idee dat hij vrede en harmonie zou bewerkstelligen, stoort me enorm."

Verder in uw weekendkrant:
* 1 miljoen klanten, die moet je scannen, elke dag: De supermarkt weet eerder dan uzelf dat u zwanger bent
* Een ode aan onze meest onderschatte emotie: 'Zonder jaloezie waren we allang uitgestorven'
* Acht jaar lang was hij de meest vervloekte man op het perron
Deze week is het definitief voorbij voor Marc Descheemaecker, ex-baas van de NMBS. Een afscheidsinterview zonder spijt
* De baard van Bartel
In de eerste aflevering van het nieuwe tv-programma 'De baard van Bartel' gaat ladykiller Bartel Van Riet al meteen op zeehondenjacht. En op zijn bord belandt walvisvlees. "Ik ben tegen het jagen op walvissen", verzekert Van Riet, "maar de inwoners van Groenland kunnen gewoon niet anders. Wie zijn wij dan om het hen te verbieden? Wij slachten ook koeien, dan vind ik hun manier van jagen mooier."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234