Dinsdag 30/05/2023

Belangrijk nieuwsCoronavirus

Slecht nieuws voor het coronavirus: Belgisch onderzoek legt sleutel in aanvalsmechanisme bloot

Beeld ter illustratie. Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld ter illustratie.Beeld Wannes Nimmegeers

Onderzoekers van de UCLouvain zijn erin geslaagd om de sleutel te identificeren die het coronavirus in staat stelt cellen aan te vallen. Dat kondigt de universiteit dinsdag aan.

Redactie

Hoe gingen de onderzoekers te werk?

Twee jaar lang heeft het team van David Alsteens, onderzoeker aan het Instituut voor Biomoleculaire Wetenschappen en Technologieën van de UCLouvain, gewerkt aan het begrijpen van de mechanismen die het virus gebruikt om een cel te infecteren. Ze onderzochten de interactie tussen siaalzuren (SA’s), een type suikerresidu aan het oppervlak van de cel, en het spike-eiwit (S) van het virus de rol van die interactie in het infectieproces te achterhalen.

Wat is er net ontdekt?

Het was al bekend dat de siaalzuren rond de cellen de celherkenning bevorderen, waardoor virussen makkelijker hun doelwitten kunnen identificeren, maar ook dat ze het aanhechtingspunt van het virus en de infectie van de cel vergemakkelijken.

De onderzoekers hebben nu een variant van de siaalzuren geïdentificeerd die een sterkere wisselwerking heeft met de spike-eiwitten van het virus dan andere suikers. Met andere woorden, “ze hebben de sleutel gevonden waarmee het virus de deur naar de cellen opent”, verklaart de universiteit.

De onderzoekers besloten toen het virus in zijn eigen val te lokken door te voorkomen dat het zich aan zijn gastheer zou kunnen hechten. Ze blokkeerden de aanhechtingspunten van het S-eiwit en onderdrukten zo elke interactie met het celoppervlak. “Als het virus zich niet aan de cellen kan hechten, kan het ook niet naar binnen en sterft het. Zo wordt infectie voorkomen”, aldus de UCLouvain. Daar voegden ze nog aan toe dat deze ontdekking het voordeel heeft dat het bij elke variant van het virus werkt, ongeacht mutaties.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Het onderzoeksteam zal nu proeven met muizen uitvoeren om deze blokkering op het virus toe te passen en te testen of het werkt op een organisme. De resultaten moeten het mogelijk maken een antiviraal geneesmiddel te ontwikkelen.

“Ja, ze vonden een nieuw mechanisme om het virus te verhinderen om onze cellen binnen te dringen, door andere moleculen te laten binden op het stekeleiwit. Dat moeten ze nu nog verder in proefdieren onderzoeken en kan mogelijk tot een nieuw antiviraal middel leiden”, reageert viroloog Piet Maes. “Dat is goed nieuws, maar dat we hiermee het virus gaan ‘uitroeien’, zoals ik in de media las, lijkt mij fel overdreven. Ik vrees dat dat er niet meteen in zit.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234