Dinsdag 18/06/2019

Global warming

Simulatie wijst uit: kleine persoonlijke beslissingen kunnen de klimaatverandering echt tegengaan

Beeld EPA

De mens is de voornaamste oorzaak van de klimaatverandering, maar hij kan ook een cruciale factor zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie, die deze maand gepubliceerd is in het vakblad Nature Climate Change. Wat meer is: zeer kleine individuele beslissingen kunnen een groot verschil maken.

Velen denken dat een kleine, persoonlijke bijdrage voor het klimaat amper of geen verschil maakt en dus zinloos is. De nieuwe studie, van onderzoekers van onder andere de universiteiten van Vermont, Tennessee en Rhode Island, toont het tegendeel aan. Je woning isoleren, zonnepanelen installeren, de bus nemen of opteren voor een hybride wagen: het zijn kleine persoonlijke investeringen, die wel degelijk kunnen helpen om de klimaatverandering te kunnen beteugelen. 

Tot nu toe is er weinig onderzoek gevoerd naar de effecten van dergelijke maatregelen. De meeste klimaatmodellen focussen op natuurlijke systemen en economische processen. Het nieuwe model voegt daar een belangrijk puzzelstukje aan toe: menselijk gedrag.

Beeld photo_news

Cyclus

De studie, die gebaseerd is op meer dan 700.000 simulaties en vier jaar duurde, combineert klimaatwetenschap met sociale psychologie. Het model gaat na hoe menselijk gedrag verandert als reactie op extreme klimaatgebeurtenissen en hoe dat op zijn beurt de klimaatverandering weer beïnvloedt. 

Zonnepanelen installeren of het openbaar vervoer nemen, heeft een effect op de emissie van broeikasgassen. Dat heeft weer gevolgen voor de temperaturen en dus extreme weerfenomenen, wat opnieuw leidt tot nieuwe gedragingen. En zo gaat de cyclus verder.

Opteert u consequent voor het openbaar vervoer, dan heeft dat een positieve impact op het klimaat. Doet u dat slechts af en toe, dan maken uw inspanningen maar weinig verschil. Beeld Photo News

Woning isoleren

Op basis van een algemeen klimaatmodel zal de globale temperatuur tegen 2100 met 4,9 graden Celsius stijgen. Door echter rekening te houden met menselijk gedrag, voorspellen de onderzoekers een temperatuurstijging van 3,4 graden - indien er veel maatregelen genomen worden - tot 6,2 graden. Menselijke gedragswijzigingen hebben dus wel degelijk een belangrijke invloed op de klimaatverandering. 

Langetermijnveranderingen, zoals het isoleren van een woning, investeren in zonnepanelen of de aankoop van een hybride wagen, blijken de grootste impact te hebben op de uitstoot. Laat u de wagen al eens vaker aan de kant staan of draait u de verwarming een graadje later, dan heeft dat minder effect.

Sleutelfactor

"Een beter begrip van de menselijke perceptie van de risico's en de daarmee gepaard gaande gedragsveranderingen is een sleutelfactor om de klimaatverandering in te dijken", zegt hoofdauteur Brian Beckage, professor biologie en computerwetenschappen aan de universiteit van Vermont. "Klimaatmodellen kunnen wel voorspellingen doen over toekomstige uitstoten, maar doen dat zonder rationele basis voor menselijke reacties." 

Het belangrijkste besluit van deze studie is dat er een basis is voor hoop, stellen de onderzoekers. "Mensen voeren snel gedragsveranderingen door als dat gemakkelijk, niet duur en toegankelijk is", zegt Katherine Lacasse, psychologieprofessor aan Rhode Island College. "Een beleid dat de kosten en moeilijkheden van langetermijnveranderingen vermindert, kan mensen motiveren om belangrijke stappen te zetten die een belangrijke impact kunnen hebben op het klimaat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden