Woensdag 10/08/2022

Global Warming

Schwarzenegger snoert klimaatnegationisten de mond

Arnold Schwarzenegger na zijn persconferentie tijdens de klimaattop in Parijs. Beeld AFP
Arnold Schwarzenegger na zijn persconferentie tijdens de klimaattop in Parijs.Beeld AFP

Arnold Schwarzenegger, Terminator en voormalig gouverneur van Californië, is voor de dag gekomen met een waterdicht argument om ontkenners van de klimaatverandering de mond te snoeren. Niet minder dan 32 procent van de Amerikanen is er immers oneens met de wetenschap dat de mens verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Dan kan je met bewijzen komen aandraven of je kan Arnold Schwarzenegger in de schaal gooien.

LB

Arnie was deze week in Parijs voor de klimaattop, waar hij onder meer studenten opriep twee dagen per week geen vlees te eten. Op zijn Facebook richt hij zich tot mensen die twijfelen aan de klimaatwetenschap.

7 miljoen doden per jaar

"Ten eerste", zo gaat Schwarzenegger van start, "vind jij het aanvaardbaar dat elk jaar 7 miljoen mensen sterven door milieuvervuiling?"

"Dat zijn er meer dan het aantal doden door moorden, zelfmoorden en verkeersongevallen samen. Elke dag sterven 19.000 mensen door vervuiling die is veroorzaakt door fossiele brandstoffen. Aanvaard jij die dodentol? Aanvaard je dat kinderen overal ter wereld moeten opgroeien met een inhalatietoestel?".

Kolen en olie brandstoffen van de toekomst?

"Mijn tweede vraag is de volgende: geloof jij dat kolen en olie de brandstoffen van de toekomst zijn? Nog los van het feit dat fossiele brandstoffen onze longen vernielen, is iedereen het erover eens dat ze opraken. Wat is je plan daarna?"

Kiezen

Arnie eindigt als volgt: "Ik heb nog een laatste vraag, en je hebt er wat verbeelding voor nodig. Er zijn twee deuren. Achter deur 1 zit een volledig afgesloten kamer met daarin een gewone wagen op benzine. Achter deur 2 zit eenzelfde afgesloten kamer met daarin een elektrische wagen. Beide motoren draaien op volle toeren. Ik wil dat je een deur kiest om te openen, dat je de kamer binnengaat en de deur achter je sluit. Je moet een uur in de gekozen kamer blijven. Je mag de motor niet uitzetten en je krijgt geen gasmasker. Ik vermoed dat je deur 2 kiest, met de elektrische wagen, niet? Deur 1 is een dodelijke keuze. Wie wil die uitlaatgassen inademen? Toch is dat de keuze die de wereld vandaag maakt".

Lees verder onder de foto

Arnold Schwarzenegger werd verwelkomd door de Franse premier Manuel Valls. Beeld AFP
Arnold Schwarzenegger werd verwelkomd door de Franse premier Manuel Valls.Beeld AFP

Vegetarisch

The Terminator zet ook zijn schouders onder het vegetarisme om de opwarming van de planeet een halt toe te roepen. De vleesproductie is immers verantwoordelijk voor naar schatting 28% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, zo verklaarde de bodybuilder tegen de BBC.

Mensen vragen volledig vegetarisch te gaan eten, zou te ver gaan volgens Schwarzie. Hij stelt voor dat we beginnen met één of twee dagen per week vlees van ons bord te bannen. Gevraagd hoe jonge mannen een lijf zoals het zijne kunnen krijgen zonder een stevige biefstuk, merkte Schwarzenegger op dat heel wat bodybuilders en gewichtheffers vegetariërs zijn.

Het publieke debat over de klimaatverandering focust vooral op de industrie, maar de uitstoot door de vleesproductie krijgt steeds meer aandacht. De uitstoot afkomstig van de veeteelt, landbouw, bosbouw en visserij is de voorbije 50 jaar bijna verdubbeld en zal tegen 2050 met nog eens 30% stijgen, zo schat de VN.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234