Zaterdag 07/12/2019

slaapproblemen

Schermen houden kinderen wakker

► Kinderen zouden minstens een uur voor ze gaan slapen hun toestellen moeten uitschakelen. Beeld Getty Images/iStockphoto

In ons land kampt één lagereschoolkind op de zes met slaapgebrek of slaat het weleens een maaltijd over omdat het te druk bezig is met laptop, smartphone of iPad. Niet minder dan 10 procent geeft toe dat dat 'vrij vaak' gebeurt, blijkt uit onderzoek van de Leuvense universiteit.

"Aan de kinderen werd gevraagd hoe vaak het gebeurt dat ze niet of te weinig eten of slapen vanwege het internet", zegt onderzoeker Sofie Vandoninck van het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven. "Bij de 9- tot 12-jarigen antwoordde één kind op de zes dat dat weleens gebeurt, maar één op de tien moest toegeven dat het 'vrij vaak' voorkomt. Dat laatste is problematisch: dan kan het niet anders of ze zitten te slapen op de schoolbanken."

Meesmokkelen

Uit het onderzoek, waaraan meer dan 500 Belgische kinderen deelnamen, blijkt ook dat 8 procent van de 9- en 10-jarigen de gewoonte heeft elke dag online te gaan in de slaapkamer. Als de kinderen 11 en 12 jaar oud zijn, zit één op de drie al dagelijks op een schermpje te tokkelen in de slaapkamer. "In vergelijking met andere Europese landen valt dat aantal nog mee", zegt Vandoninck. "Het is duidelijk dat Belgische ouders het 'slaapkamergebruik' zo lang mogelijk proberen tegen te houden."

In de meeste Belgische gezinnen is het inderdaad de regel dat gsm's en computers beneden moeten blijven zolang het kind nog op de lagere school zit. "Maar dat moet je dan wel elke avond opnieuw in de gaten houden", meent professor Joke Bauwens van de VUB. "Door de drukte van het dagelijkse leven durven de ouders dat weleens te vergeten, net zoals ze niet in de gaten hebben dat de kinderen hun tanden niet gepoetst hebben."

En dus smokkelen de kleintjes hun smartphone of tablet stiekem mee naar boven en belandt het kleinood op hun nachtkastje. Wat nefast is voor hun nachtrust. Een Britse studie toonde aan dat kinderen van amper negen jaar tot tien keer per nacht wakker gemaakt worden door het gebiep, getril of gezoem van hun smartphone. Het ding uitzetten durven ze gewoon niet, uit vrees iets te missen.

Ook een kwart van de Belgische 9- en 10-jarigen valt in de categorie 'smartphonegebruikers met een verhoogd risico op problematisch gebruik', omdat ze aangaven van streek te zijn als ze hun smartphone niet kunnen checken of steeds willen weten of er iets nieuws is binnengekomen op hun gsm. Gevolg: de telefoon blijft ook 's nachts pingen, omdat een WhatsApp-berichtje binnenkomt of omdat het kind getagd is in een foto.

Blauw licht

"De smartphone is een echte slaapverstoorder", bevestigt slaapcoach Bruno Ariens. "Omdat de kinderen bezig zijn met hun gsm, vallen ze later in slaap. Bovendien zorgt de smartphone ervoor dat ze minder makkelijk in slaap vallen, want het blauwe licht van het scherm vermindert de aanmaak van melatonine. Dat hormoon maken we allemaal aan als we in slaap vallen." Kortom, het licht van het schermpje zorgt ervoor dat je niet slaperig wordt.

"Dat licht verstoort je bioritme", zegt ook dokter Karlien Dhondt, die verbonden is aan het UZ Gent en gespecialiseerd is in slaapstoornissen bij kinderen. "Gsm's, laptops en iPads horen niet thuis in de slaapkamer. Punt, andere lijn. Bovendien moeten de 'devices' uitgeschakeld worden één uur voor het kind gaat slapen, omdat het anders niet tot rust kan komen."

Toch blijkt uit een recente enquête van de Christelijke Mutualiteit (CM) dat 30 procent van de Vlaamse lagereschoolkinderen (tussen 6 en 12 jaar) nog een computer, laptop of tablet gebruikt in het laatste halfuur voor het slapengaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234