Maandag 13/07/2020

Update

Schade door stormweer beperkt, hinder voor verkeer

Beeld Thomas De Pril

De zware zuidwesterstorm die over ons land trekt, veroorzaakt her en der hinder voor het verkeer. Op verschillende plaatsen zijn bomen en verkeersborden op de weg gewaaid. De schade blijft voorlopig wel beperkt. In de loop van de ochtend kent de storm zijn hoogtepunt met rukwinden tot 100 km/u in het binnenland en tot 120 km/u aan de kust, maar nog voor de middag zal het ergste voorbij zijn.

Op de E40 Brussel-Gent in Affligem versperde een boom eventjes twee rijstroken. Rond 6 uur werd de rijbaan er weer vrijgemaakt. Ook op de A12 ter hoogte van Antwerpen-Zuid en op de E40 in Zwijnaarde zorgde omgewaaide bomen voor hinder.

De E34 is in de richting van Turnhout volledig versperd ter hoogte van Oelegem (Ranst) door een gekantelde vrachtwagen. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt dat de hinder een hele tijd kan aanslepen.

In Zemst is de Molenheidebaan dan weer afgesloten omdat daar elektriciteitspalen op de weg liggen. In veel steden en gemeenten zijn parken en kerkhoven uit voorzorg gesloten omwille van het stormweer. In Brussel is het Ter Kamerenbos gesloten wat gevolgen heeft voor de ochtendspits in de hoofdstad.

In Antwerpen ontving de brandweer al zowat 70 oproepen over diverse gevallen van stormschade, maar voorlopig zijn daar geen ernstige incidenten bij. Het gaat volgens de brandweer om onder meer afgerukte dakgoten, takken op de weg en stellingen en bomen die dreigen om te vallen. Door het grote aantal oproepen lopen de wachttijden voor wie schade heeft geleden wel snel op.

De brandweer van Vilvoorde heeft de handen vol met bomen die door de storm zijn omgewaaid. Onder meer op de Woluwelaan, de Haachtsesteenweg en de Luchthavenlaan moeten één of meerdere bomen verwijderd worden die omgevallen zijn en op de rijbaan terechtgekomen zijn, zo meldt de brandweer. Daarbij zijn geen gewonden gevallen maar een en ander heeft wel gevolgen voor het verkeer op de drukke verkeersaders.

Op de E34 on Oelegem kantelde een vrachtwagen.Beeld Marc De Roeck

Spoor
De vroege Eurostartreinen van en naar Londen zijn vanochtend ook geschrapt. De hogesnelheidslijnen zullen eerst gecontroleerd worden vooraleer er treinen mogen rijden. In Frankrijk zitten duizenden mensen dan weer zonder stroom. In het binneland verloopt Het spoorverkeer verloopt vanochtend ondanks het stormweer relatief vlot. Dat meldt Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Lokaal zijn er vertragingen, onder meer door obstakels op of bij het spoor.

Tussen Rogier en Brussel-Luxemburg lagen er nadarhekken op het spoor, waardoor het treinverkeer over één spoor moest. Dat leidde tot vertragingen tot 15 minuten. Daarnaast waren er wat problemen aan overwegen, zoals in Zwijndrecht, Diepenbeek en tussen Lichtervelde en Tielt, wat zorgde voor een vijftal minuten vertraging. In het station van Zottegem werd een trein afgeschaft door tractieproblemen.

"Dergelijke problemen kunnen door de storm komen, maar dat is ook niet helemaal zeker", zegt Petit. Tussen Willebroek en Sint-Niklaas zorgde "een boom in de omgeving van de sporen" er dan weer voor dat een trein werd afgeschaft.

"Al bij al blijven de problemen door de storm dus beperkt", zegt Frédéric Petit. "We blijven de situatie opvolgen en onze teams staan stand-by om op te treden wanneer er bijvoorbeeld takken op het spoor terechtkomen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234