Maandag 05/12/2022

Sportweekend

Saskia Neirinckx: "Dankzij yoga heb ik minder last van blessures"

null Beeld faye pynaert
Beeld faye pynaert

Als het op sporten aankomt, is het voor Saskia Neirinckx van The Wicked PR wel eens 'van willen maar niet kunnen'. Ze heeft hyperlakse gewrichten en had daardoor jaren last van RSI en bekkeninstabiliteit. "Ik ben nogal baldadig van aard en wil me telkens helemaal smijten als ik sport. Ik heb dat moeten afleren want mijn lichaam wou niet mee. Gelukkig maakt yoga me wel sterker", zegt ze in onze rubriek Sportweekend.

Katrien Depoorter

Na enkele jaren als ontwerper voor bladen en reclamebureaus te hebben gewerkt en na een tweede carrière in PR en marketing, startte Saskia Neirinckx vier jaar geleden haar eigen kantoor op: The Wicked PR. Ze zou het kalmer aan doen, dacht ze, maar dat was buiten haar succes gerekend. Nu de zware beginjaren achter de rug zijn, maakt ze weer tijd voor andere zaken waaronder twee sessies Happy Yoga per week.

Happy Yoga klinkt geweldig, word je er ook happy van?
"Zeker, het is plezant en ontstressend. Dokters raadden me al jaren aan om yoga te doen, maar in het begin voelde ik me daar eigenlijk niet goed bij. Voor ik Studio M en Maaike De Waele leerde kennen, had ik al bij vijf anderen yogales gevolgd. Telkens liep het mis. Klassieke yoga gaat in tegen mijn natuur en deed me hyperventileren. Ofwel werd ik er kwaad van, ofwel begon ik te lachen. Ik kan dat zweverige niet au sérieux nemen."

null Beeld faye pynaert
Beeld faye pynaert

Van chakra's is hier dan geen sprake?
Nee, Maaike doet daar gelukkig niet aan mee. Zij zegt ons met een kwinkslag waar die bewegingen allemaal goed voor zijn in ons dagelijks leven. "Doe dit als je een kater hebt" of "dat is de ideale detox", klinkt het dan (lacht). Die rock 'n roll attitude van haar bevalt me. Happy Yoga is eigenlijk vinyasa yoga op hedendaagse nummers in plaats van op spirituele muziek. Het zijn geen statische bewegingen, er zit een flow in en daardoor heb je amper in de gaten dat je een work-out aan het doen bent.

Het klinkt alsof je het met gemak doet.
"Dat is ook zo, maar dat komt wellicht omdat ik het nu toch al een aantal maanden doe en bovendien erg lenig ben doordat ik vroeger veel gedanst heb. Helaas heeft die lenigheid in combinatie met lakse gewrichten ook nadelen: ik heb een zware RSI of Repetitive Strain Injury aan mijn polsen gehad, waardoor ik ooit een half jaar volledig buiten strijd was. Die gewrichten geraken heel snel terug overbelast. De zware bekkeninstabiliteit waar ik na mijn zwangerschap jaren last van had, komt ook voort uit die zwakte. Naar de kinesitherapie gaan was jarenlang de enige sportroutine die ik had."

Kan je dan wel voluit gaan tijdens de yoga?
"Stretchoefeningen die bij anderen op de spieren werken hebben bij mij vaak eerder een effect op de gewrichten . Dan voel ik mijn schouder of heup wel eens uit de kom gaan. Sommige oefeningen moet ik voorzichter of anders doen dan de rest. Ik heb dat moeten leren, net zoals ik heb moeten aanvaarden dat ik sommige sporten niet kan doen. Iets explosiefs, zoals boksen of Roller Derby, lijkt me bijvoorbeeld bangelijk. Gelukkig merk ik wel dat mijn gewrichten en spieren sterker geworden zijn. Toen Maaike me tijdens de eerste lessen een simpele brug wou laten doen, ging dat niet omdat mijn polsen het niet houden, dat was frustrerend. Maar nu lukt het probleemloos."

Heb je nog andere sporten uitgeprobeerd?

"Ja, eigenlijk wel. In mijn jeugd deed ik klassiek ballet en jazz ballet. Daarna ben ik kort overgeschakeld op tango en ik ging elk jaar snowboarden. Dan heb ik jarenlang niets gedaan, behalve die intensieve kine. Vervolgens heb ik een tijdje regelmatig gezwommen, maar met mijn grote bos haar was dat keer op keer miserie (lacht) en lopen heb ik ook een kans gegeven. Ik leende de hond van een vriend en trok ermee naar Linkeroever, maar dat was uiteraard niet goed voor mijn gewrichten."

"Bootcamp training heb ik geprobeerd, maar ik vond het er te laks aan toegaan. Bovendien kon de trainer de les annuleren als we met te weinig kandidaten waren en daar hou ik niet van. Als ik ingesteld ben op sporten, dan wil ik sporten. Vorig jaar ontdekte ik Kung Fu en dat lag me ook wel, het is net als yoga een combinatie van body en mind trainen maar met nog meer punch. Daar ben ik mee gestopt omdat het niet meer in mijn schema paste."

null Beeld faye pynaert
Beeld faye pynaert

Je werkt hard als zelfstandige en je bent een single mama van een zoontje van zes. Hoe plan jij sport in je agenda?
"Die combinatie is niet evident. De eerste maanden hield ik het bij één sessie op dinsdagvoormiddag, dan is mijn zoontje sowieso naar school. Ik verlies er bijna een halve werkdag mee, maar die uren haal ik dan 's avonds in. Op dat vlak ben ik heel streng voor mezelf. Ik mag ook niet vertrekken vooraleer ik mijn mails heb gecheckt en mijn to-dolijst van de dag heb doorgenomen. Dat heeft me een gerust gevoel."

"Ik had niet gedacht dat ik ooit yoga zou doen op zaterdagvoormiddag, maar sinds enkele weken doe ik het toch en regel ik zelfs een babysit als het moet. Mijn lijf vraagt er nu naar en ik merk dat het me goed doet. Ik overweeg zelfs om er nog iets bij te nemen: rolschaatsen samen met vrienden (lacht)."

Ben jij iemand die zeven dagen op zeven werkt?

"Vroeger wel. Social media is een belangrijk aspect van mijn werk en die houd ik non-stop in de gaten, maar ik dwing mezelf om het werk neer te leggen als mijn zoontje er is. Ik doe mijn job heel graag en leef er bijna voor, maar ik heb ook beseft dat er meer is dan werken alleen. Soms neem ik een periode minder projecten aan en ik ben van plan om binnenkort eindelijk nog eens op vakantie te gaan. Ik ben uiteindelijk geen minister."

Yoga gaat vaak gepaard met heel gezonde eetgewoontes. Hoe zit dat bij jou?
"Ik kan niet weerstaan aan hamburgers, zeker nu ik ook de PR van Burgers & Booze en hun gloednieuwe hotdog- en champagnebar verzorg. Als ik in het buitenland ben, zoek ik ook meteen op waar ik de beste hotdogs, hamburgers en donuts van de stad kan vinden. Behalve een whisky en een cocktail af en toe, drink ik weinig alcohol, maar koffie drink ik met sloten. Toch eet ik ook heel gezond: ik maak veel groenten- en fruitsapjes, verse soep enzovoort. De hype van de superfoods laat ik aan mij voorbij gaan. Als ik op social media chia pudding en spirulina zie passeren, dan denk ik: 'Oh please!' Zou dat eigenlijk geen verdoken vorm van anorexia zijn?"

null Beeld faye pynaert
Beeld faye pynaert
null Beeld faye pynaert
Beeld faye pynaert
null Beeld faye pynaert
Beeld faye pynaert

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234