Maandag 03/08/2020

New Horizons

Ruimtesonde bij Pluto maakt contact met aarde

Groot enthousiasme bij het New Horizons-team.Beeld AFP

Gisterenmiddag om 13.49 uur scheerde New Horizons langs Pluto, de laatste halte van het zonnestelsel. Nooit eerder kwam een ruimtetuig dichter in de buurt van de dwergplaneet. De Amerikaanse ruimtesonde heeft ondertussen contact gemaakt met de aarde. Volg hier de ontwikkelingen.

03u33 - Ruimtesonde bij Pluto maakt contact met aarde

Uit het contact blijkt dat de New Horizons de tocht heeft overleefd. De bevestiging kwam in de nacht van dinsdag op woensdag nadat de New Horizons urenlang allerlei opnamen had gemaakt van zijn omgeving. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kreeg rond 03.00 uur (Belgische tijd) het signaal binnen.

Woensdag wordt duidelijk wat de New Horizons heeft gezien. De sonde vloog gisteren langs Pluto en was rond 13.49 uur (Belgische tijd) het dichtstbij. De afstand was toen ongeveer 12.500 kilometer. De New Horizons heeft in bijna tien jaar tijd meer dan 5 miljard kilometer afgelegd.

Na zijn bezoek aan Pluto vliegt de New Horizons door. Rond 2047 bereikt hij de rand van ons zonnestelsel. Het is niet bekend of hij dan nog werkt. De New Horizons is de eerste missie naar de dwergplaneet, die pas in 1930 werd ontdekt. De sonde moet de komende maanden duidelijk maken hoe Pluto en zijn manen eruitzien en waar ze van zijn gemaakt. Ook moet hij kijken of ze een dampkring hebben en welke stoffen daar in zitten.

Pluto is de grote onbekende in ons zonnestelsel. Wetenschappers weten zelfs niet zeker wat Pluto eigenlijk is. Eerst was het de negende planeet in ons zonnestelsel, maar in 2006 werd hij gedegradeerd tot dwergplaneet, tot ongenoegen van sommige wetenschappers.

18u24 - Wat nu, New Horizons?

De tocht langsheen Pluto zit er op, maar ruimtesonde New Horizons blijft nieuwe horizonten verkennen. Al staat momenteel nog niet vast wat het volgende doel voor het ruimtetuig wordt terwijl het zich een weg baant door de Kuipergordel.

Enthousiaste studenten poseren met een hoed die het ruimtetuig moet voorstellen.Beeld EPA

13.49 uur - We zijn er

New Horizons is zojuist Pluto gepasseerd op 12.500 kilometer afstand. Nooit eerder werd de laatste planeet van het zonnestelsel bezocht. Na een reis van 3.462 dagen en ruim vijf miljard kilometer bereikte de sonde vanmiddag Pluto.

Foto's die door New Horizons zijn gemaakt, worden straks verstuurd, als de sonde zijn antenne weer richting de aarde heeft gekeerd. Vanwege de trage verbinding en de enorme afstand zal het nog vele uren duren voor de close-ups van Pluto beschikbaar komen.

13.27 uur - Enthousiaste wetenschappers

Leden van het New Horizons-team reageren enthousiast op de laatste, scherpste foto tot nu toe van Pluto. Het beeld zelf vind je hieronder.

Beeld AP

13.15 uur - Nieuwe foto van Pluto

Dit is voorlopig het meest gedetailleerde beeld van Pluto ooit, genomen zo'n 16 uur voor de ontmoeting straks om 13.49 uur. Op het moment van de foto was de sonde op zo'n 750.000 kilometer afstand.

12 uur - Op naar de anticlimax

Grote opwinding onder wetenschappers en ruimtevaartliefhebbers: nog even en ruimtesonde New Horizons passeert Pluto en zal foto's van ongekend detail naar de aarde zenden. Helaas zal de passage op aarde volledig ongemerkt voorbijgaan, omdat op het moment supreme de antennes van New Horizons niet naar de aarde gericht staan en er dus geen communicatie mogelijk is.

Dat kan later pas weer, na het fotomoment, als de sonde zich heeft gedraaid. Bovendien vergt het 4 uur en 25 minuten voor de signalen de aarde bereiken, en is door de enorm trage verbinding van 1 tot 2 kilobits per seconde (twintig keer trager dan de ultiem slome telefoonmodems waarmee de mensheid in de jaren negentig het wereldwijde web op kroop) de eerste foto pas over vele, vele uren te verwachten.

Dit neemt niet weg dat vandaag een historische dag is: de laatste halte van het zonnestelsel wordt aangedaan. Nog nooit is de mensheid zo dicht bij de verafgelegen dwergplaneet geweest en de beelden die tot nu toe al zijn ontvangen van New Horizons, geven alle reden voor opwinding.

Beeld GETTY

9.50 uur - Pluto is groter dan gedacht

De planeet Pluto heeft een diameter van 2.370 kilometer en is daarmee iets groter dan werd aangenomen. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag vastgesteld. Het is voor het eerst sinds de ontdekking van Pluto in 1930 dat de afmetingen van het hemellichaam kunnen worden vastgelegd. De planeet stond te ver van de aarde om dat met zekerheid te doen.

New Horizons is bijna tien jaar onderweg geweest. Wetenschappers kijken vanaf de aarde mee. De afgelopen weken kreeg de sonde Pluto in het vizier. Hij stuurde steeds scherpere foto's naar de aarde. De vage schim bleek allerlei vormen op zijn oppervlak te hebben. Wat die zijn, is nog niet duidelijk.

Hoe groot is Pluto vanuit New Horizons? En hoe ver is het nog?

Kijk hier voor alle bijna-realtime statistieken.

Beeld PHOTO_NEWS
Pluto op 1 en 3 juli.Beeld AP

9.00 uur - Passage op 12.500 km afstand

Rond 13.49 uur Belgische tijd is New Horizons Pluto het dichtst genaderd. De afstand is dan ongeveer 12.500 kilometer. Ter vergelijking: onze televisienetwerken en navigatiesystemen ontvangen signalen van satellieten die ruim twee keer zo ver van de aarde staan. Als alles achter de rug is, stuurt de New Horizons als bevestiging een signaal naar de aarde. Dat komt pas in de nacht van dinsdag op woensdag aan bij de vluchtleiding.

Pluto is de grote onbekende in ons zonnestelsel. Hij is zo klein en staat zo ver weg, dat hij veel later dan de andere planeten werd ontdekt. New Horizons is pas de eerste missie naar Pluto. Eerst was ze de negende planeet in het zonnestelsel, maar in 2006 werd de omstreden beslissing genomen hem te degraderen tot dwergplaneet.

8.00 uur - Plutoïden

Het is vreselijk koud op Pluto. En donker: zelfs op het heetst van de dag is de zon niet meer dan een speldeprik aan de zwarte hemel, een ster tussen de andere. De temperatuur schommelt tussen de min 233 en de min 213 graden.

Een dag duurt hier bijna een aardse week. En een jaar - één rondje om de zon - duurt 248 aardse jaren. Een volwassene van 75 kilogram zou er hier nog maar 5 wegen, vanwege de geringe zwaartekracht. En wie omhoog kijkt, ziet misschien een grote, duistere vorm, die onheilspellend langs de sterren trekt. Dat is Charon, Pluto's grootste maan. Kleiner dan de maan van de aarde, maar wel veel dichterbij.

Het oppervlak van Pluto bestaat uit bevroren stikstof met sporen koolmonoxide, methaan, ethaan en andere verbindingen erin. Het is denkbaar dat er vulkaanachtige activiteit is van water en exotische vloeistoffen die we op aarde alleen in gasvorm kennen. Dat er druppeltjes of sneeuwvlokjes stikstof vallen. Dat er geisers zijn van exotische chemicaliën. En zelfs dat er aan het oppervlak rivieren stromen van vloeibaar neon, een element dat bij de diepvrieskou van Pluto de rol kan gaan spelen van water op aarde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234