Zondag 29/01/2023

Antirookbeleid

Roken mensen minder als het pakje merkloos is?

Een ontwerp van hoe het sigarettenpakje er in 2020 uit gaan zien. Beeld
Een ontwerp van hoe het sigarettenpakje er in 2020 uit gaan zien.

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: er is geen bewijs dat mensen minder roken als sigaretten worden verkocht in pakjes zonder logo.

Tomas van Dijk

Van wie komt de claim?

Weg met de logo’s en karakteristieke lettertypen. Vanaf 1 januari 2020 mogen sigaretten in België alleen nog verkocht worden in neutrale groenbruine verpakking met afschrikwekkende foto.

Dat is althans het plan. Tabaksreus British American Tobacco vecht de regeringsbeslissing aan bij de Raad van State. “Er is geen enkele wetenschappelijke studie die bewijst dat door neutrale pakjes mensen minder zouden roken”, zegt een woordvoerder in De Standaard.

Klopt het?

De Cochrane Collaboration, een internationaal netwerk van medische onderzoekers, nam in 2017 de meer dan vijftig studies naar verpakking en rookgedrag onder de loep. De conclusie: jongeren vinden neutrale verpakkingen vaak minder aantrekkelijk en schatten de kwaliteit van sigaretten in zulke pakjes lager in.

Ook onze noorderburen willen af van de logo’s en wel per 1 juli 2020. Staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid bereidt een wet voor.

Mensen die aan neutrale pakjes zijn ‘blootgesteld’ geven vaker aan dat ze de intentie hebben om te stoppen met roken. Dit blijkt onder meer uit een Australisch onderzoek uit 2012, het jaar waarin Australië als eerste land ter wereld het neutrale sigarettenpakje invoerde. De onderzoekers ondervroegen 536 rokers, waarvan een deel wel, en een ander deel nog niet was overgestapt op de neutrale pakjes. In die eerste groep dacht 37 procent dagelijks aan stoppen. In de andere groep was dat 22 procent.

Canadese onderzoekers deden in 2009 nog een andere opmerkelijke ontdekking. Niet alleen de plaatjes van zieke mensen op de pakjes werken afschrikwekkend, ook de kleur. Stop sigaretten in een gestandaardiseerd donkerbruin pakje en 7 procent van de jongeren acht de sigaretten opeens ongezonder dan wanneer ze in een ouderwets merkpakje zitten.

“We weten dat er een link is tussen de intentie om te stoppen met roken en het daadwerkelijk stoppen”, zegt expert sigarettenverpakkingen Carel Jansen, van de Rijksuniversiteit Groningen. “Maar daarmee hebben we nog geen sluitend bewijs dat neutrale pakjes tot minder rokers leiden. British American Tobacco heeft zijn formulering slim gekozen.”

Toch was er overduidelijk een daling te zien van het aantal rokers in Australië. Rookte in 2010 nog 15,1 procent van de bevolking van 14 jaar en ouder dagelijks, in 2016 was dat aandeel gedaald tot 12,2 procent, zo turfde het Australische statistiekbureau voor de gezondheid.

“Het probleem is dat de wetswijziging gepaard ging met een voorlichtingscampagne en een accijnsverhoging. Die combinatie maakt het moeilijk om het precieze effect van de neutrale verpakkingen te bepalen.”

Conclusie:

Steeds meer studies wijzen erop dat neutrale pakjes effect kunnen hebben in de strijd tegen de sigaret, maar het blijkt lastig om een direct oorzakelijk verband te vinden tussen verpakking en het aandeel rokers onder de bevolking.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234