Zaterdag 11/07/2020

Doel 1 en 2

"Regering is slaafje van Electrabel"

Beeld REUTERS

In de Kamer heeft de oppositie forse kritiek geuit op de beslissing om Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open te houden. "Inefficiënt, gevaarlijk, een ideologische beslissing", waren enkele van de kritieken die PS, sp.a en Ecolo-groen op de regering afvuurden. Ook Test-Aankoop, Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu reageren scherp: "De regering volgt slaafs Electrabel en negeert het regeerakkoord", aldus Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

"Deze regering voert opnieuw een monopolie in voor een Franse monopolist", stelde sp.a-fractieleidster Karin Temmerman, terwijl het groene Kamerlid Jean-Marc Nollet zich vragen stelde bij de houding van meerderheidspartijen Open Vld en CD&V. Volgens hen worden potentiële investeerders in alternatieven, hiermee ook ontmoedigd.

Leen Dierick (CD&V) stelt in een mededeling achteraf zich te kunnen scharen achter de beslissingen van de regering. Ze benadrukt dat de verlenging van de levensduur slechts één maatregel is in een pakket aan energiemaatregelen, "waarmee we voor de winter 2015-2016 en de winter erna garanties krijgen om over voldoende elektriciteit te beschikken. Tegelijkertijd bereidt het ook de toekomst en een verdere energietransitie voor." Ze noemt het ook essentieel dat er geen beslissingen worden genomen die de toets van het FANC niet doorstaan.

Dat laatste benadrukt ook Frank Wilrycx (Open Vld). Volgens hem garandeert de regering met deze maatregel de bevoorradingszekerheid in de komende jaren, zonder te raken aan de kernuitstap in 2025. "Er wordt enkel binnen die kalender geschoven. Dat is conform het regeerakkoord", aldus Wilrycx.

Sp.a-fractieleidster Karin Temmerman.Beeld BELGA

Ontgoocheld

Groen-politicus Kristof Calvo is enorm teleurgesteld, zo laat hij via Twitter weten. "Kernuitstap wordt helemaal overboord gegooid", tweette hij. "Dit is helemaal terug naar af."

"Onnodig, gevaarlijk en duur"

Test-Aankoop vindt het langer openhouden van Doel 1 en 2 "onnodig, gevaarlijk en duur". De beslissing getuigt beovendien aan "een gebrek aan langetermijnvisie en aan échte oplossingen", aldus de consumentenorganisatie in een persbericht.

Test-Aankoop is van oordeel dat het langer openhouden van de kerncentrales een duidelijke rem zet op iedere andere investering die zorgt voor een gecombineerde energieproductie, gebaseerd op hernieuwbare energie en gas. "Dit is nochtans hetgeen Europa vraagt. Hiervoor is een langetermijnvisie en een, hoewel dure, toch onvermijdelijke transitie nodig."

"Regering is slaafje van Electrabel"

Onze regering loopt meer dan ooit aan de hand van Electrabel, aldus Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu. "Nog maar eens het bewijs dat onze politieke leiders niet uit kernenergie willen stappen", luidt het. "Regering volgt slaafs Electrabel en negeert regeerakkoord", zo tweette Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu.

"Deze regering wil helemaal geen kernuitstap. De beslissing van minister Marghem bevestigt dat de energievoorziening in dit land bepaald wordt door een Frans privébedrijf dat enkel uit is op winst", zegt Jan Vande Putte van Greenpeace.

"De beslissing wordt nu losgekoppeld van het technische oordeel over Doel 3 en Tihange 2 (de scheurtjesreactoren) en wordt enkel nu genomen onder druk van Electrabel. Dit is in tegenspraak met het huidige regeerakkoord", besluit Vande Putte. "Zo wordt de energiebevoorrading nog tien jaar langer onbetrouwbaar vanwege verouderde en fel geplaagde kerncentrales."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234