Donderdag 22/08/2019

Primeur: transgender vrouw geeft borstvoeding

Beeld Thinkstock

Een Amerikaanse transvrouw is erin geslaagd om haar baby borstvoeding te geven. Ze wilde dat omdat haar zwangere partner daar zelf geen interesse in vertoonde, zo meldt het blad Transgender Health.

De 30-jarige vrouw volgde al zes jaar hormoontherapie, maar had nog geen geslachtsoperatie of borstvergroting ondergaan, toen ze de artsen benaderde met de vraag om haar kind aan de borst te kunnen leggen.

Voor de geboorte van het kind gaven de artsen de vrouw gedurende drie en een halve maand een behandeling om haar melkproductie kunstmatig op gang te brengen. Ze moest hormonen nemen, alsook een drug die de melkproductie stimuleert en een mannelijke hormonenblokker. Daarnaast moest ze afkolven om haar borsten te stimuleren.

Resultaat

Binnen de maand kon de vrouw de eerste druppeltjes melk afkolven. Na drie maanden nam dit toe tot 227 gram moedermelk per dag. De baby kreeg de eerste zes weken uitsluitend borstvoeding. Een pediater die het kind opvolgde, bevestigde dat het een normale groeicurve had en gezond was. Nadien kreeg het kind ook flesvoeding, omdat er onvoldoende moedermelk werd aangemaakt.

Ondertussen is de baby zes maanden oud en maakt borstvoeding nog altijd deel uit van haar dieet.

Algemene geneeskunde

Dr. Tamar Reisman van het Mount Sinai-ziekenhuis in New York was betrokken bij de behandeling. “Transgendergeneeskunde gaat steeds meer deel uitmaken van de algemene geneeskunde. We krijgen wetenschappelijk bewezen data, we krijgen een meer gestandaardiseerde zorg, we krijgen meer reproductieve opties," zegt ze.

“Er zijn gevallen op het internet waar mensen zelf berichten over transvrouwen die met een doe-het-zelfaanpak borstvoeding proberen te stimuleren, maar dit is het eerste geval van een geïnduceerde functionele lactatie in de academische literatuur,” stelt Reisman.

Cellen

Volgens Joshua Safer van het Boston Medical Center is het een erg belangrijk onderzoek, al is hij niet erg verbaasd over het resultaat. “Als ik transgendervrouwen behandel, dan zie we een goede borstontwikkeling,” zegt hij. Er is volgens de endocrinoloog geen enkele reden waarom de cellen in deze borsten geen melk zouden produceren op dezelfde manier als die van niet-transgendervrouwen. Safer merkt bovendien op dat het nog onduidelijk is in welke mate de medicijnen en hormonen een rol speelden: “Voor zover we weten, was borststimulatie misschien voldoende," stelt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden