Maandag 28/11/2022

Praten vrouwen écht meer dan mannen?

Wanneer er samengewerkt moet worden, praten vrouwen sneller met elkaar. Beeld THINKSTOCK
Wanneer er samengewerkt moet worden, praten vrouwen sneller met elkaar.Beeld THINKSTOCK

Het stereotype van de babbelzieke vrouw: we kennen het maar al te goed. Maar praten vrouwen écht zo veel meer dan mannen? Volgens onderzoekers van de Northeastern University in Boston hangt dat af van de context. In een kleine groep kiezen vrouwen er sneller voor samen te werken, waardoor ze meer praten, schrijft Science Daily.

JC

Vrouwen praten graag, en over alles: van belangrijke carrièrebeslissingen over emoties tot wat er vanavond op het menu staat. Dat is althans wat 'ze' zeggen. Maar wetenschappelijke studies rond het onderwerp konden het stereotype tot nu toe bevestigen noch ontkrachten. Sommige onderzoekers besloten dat vrouwen inderdaad meer praten dan mannen, volgens anderen is er geen patroon en nog anderen beweerden dan weer dat net mannen de grootste babbelkousen zijn.

Het probleem is dat de meeste studies gebaseerd zijn op enquêtes, waarbij de onderzoekers mensen vragen naar hun ervaringen, of observaties van interacties. Beide benaderingen hebben beperkingen: ten eerste is ons geheugen niet zo goed als we zelf zouden willen; bovendien gedragen proefpersonen zich mogelijk anders in aanwezigheid van een onderzoeker.

Sociometers
Het team onder leiding van professor David Lazer pakte het anders aan. Met zogenaamde sociometers, draagbare toestellen ter grootte van een smartphone die real-time data verzamelen over interacties, kregen de onderzoekers een meer accuraat beeld van het stereotype van de praatgrage vrouw. En ze stelden vast dat de context een grote rol speelt.

De onderzoekers publiceerden hun studie in het vakblad Scientific Reports. Twee groepen mannen en vrouwen werden 12 uur gevolgd in verschillende sociale omgevingen. In een eerste scenario werd een groep universiteitsstudenten gevraagd een individueel project af te werken, waarover ze gedurende 12 uur met elkaar mochten praten. Een tweede groep, werknemers van een callcenter, werd telkens een uur lang gevolgd tijdens 12 lunchpauzes.

Samenwerking
De wetenschappers stelden vast dat vrouwen in de tweede situatie slechts weinig meer spraakzaam waren dan mannen, zowel tijdens korte als lange gesprekken. Bij de academici, waar de conversaties vooral betrekking hadden tot samenwerking rond de taak, gingen vrouwen veel vaker lange gesprekken aan dan mannen. Hetzelfde effect was er bij korte gesprekken, maar in mindere mate. Deze bevindingen gelden enkel bij kleine groepen. Wanneer de groepen bestonden uit zes of meer deelnemers, waren het de mannen die meer praatten.

"In de eerste situatie zien we dat de vrouwen er sneller voor kiezen samen te werken", zegt Lazer. "Wanneer je samenwerkt, ben je geneigd meer te praten, dus dit specifieke scenario leidt tot meer interactie. Het verschil wordt bepaald door een samenspel van de situatie en het geslacht."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234