Zondag 09/08/2020

PTSS

Posttraumatische stress blijft Vietnamveteranen teisteren

Een Amerikaanse soldaat huilt uit bij een kameraad na een gevecht in midden-Vietnam waarbij 16 Amerikanen zijn gesneuveld.Beeld AP

Veertig jaar na dato kampt nog altijd 10,8 procent van de mannelijke Vietnamveteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Bij de vrouwen gaat het om 8,7 procent.

Dat blijkt uit grootschalig en langlopend onderzoek onder bijna 1848 veteranen. PTSS gaat gepaard met flashbacks, slaapproblemen, schuldgevoelens, angst en depressie en sociaal isolement. De paper is gepubliceerd in het vakblad JAMA Psychiatry. De gemiddelde leeftijd van de oud-strijders in het onderzoek was 67 jaar. In 1988 had nog 15 procent van de veteranen last van PTSS.

Voor de studie zocht het New York University Medical Center contact met 2348 veteranen die aan eerdere studies deelnamen. Bijna 500 van hen waren al dood.

Een Vietnam veteraan leunt tegen het Vietnam Veterans Memorial in Washington DC.Beeld EPA

Voor sommige veteranen is PTSS een chronische ziekte. Bij anderen begon de stoornis pas lang nadat de oorlog was afgelopen. De psychische last van de oorlog neemt niet per definitie af met het verstrijken van de tijd. Volgens de onderzoekers is de psychische last van de oorlog voor 16 procent van de veteranen met de jaren juist steeds zwaarder gaan wegen.

"De tijd heelt nìet alle wonden. Dat is een naïeve gedachte", reageert Eric Vermetten, hoofd wetenschappelijk onderzoek van de militaire geestelijke gezondheidszorg bij Defensie. Vermetten, niet betrokken bij de studie, spreekt van een gezaghebbend onderzoek dat nog eens bevestigt hoe langdurig de impact van deelname aan een gewapend conflict kan zijn . "In 2005 vond het Veteranen Instituut bij 15 procent van de Unifil-veteranen klachten van PTSS", aldus Vermetten. "Dat was ruim 20 jaar na dato."

DSM

De Amerikaanse onderzoekers namen ondermeer het (oude) diagnostische handboek DSM-IV als uitgangspunt. Op basis daarvan concluderen ze dat 26 procent van de Vietnamveteranen op enig moment PTSS ontwikkelt. Van de mannen heeft 10,8 procent momenteel PTSS en 8,7 procent van de vrouwen. Wordt de DSM-V gehanteerd, dan halveert opeens het aantal veteranen met PTSS.

Volgens Vermetten kan de nieuwe definitie van PTSS bij militairen niet juist zijn als opeens het aantal diagnoses met de helft afneemt. In een hoofdredactioneel commentaar waarschuwt JAMA Psychiatry voor het invoeren van een nieuwe definitie omdat wereldwijd alle kennis over en de behandeling van PTSS is gebaseerd op de oude omschrijving.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234