Woensdag 16/10/2019

Wetenschap

Populatie stort in: zeldzaamste pinguïn ter wereld bijna uitgestorven

Geeloogpinguïn, Dunedin, Nieuw-Zeeland. Beeld Photo News

Als gevolg van de commerciële visvangst staat de populatie van de geeloogpinguïns in een deel van Nieuw-Zeeland momenteel heel erg onder druk: bijna de helft blijkt verdwenen. 

Het met uitsterven bedreigde dier komt uitsluitend voor aan de zuidoostkust van Nieuw-Zeeland, Stewarteiland en de nog zuidelijker gelegen Auckland- en Campbelleilanden. In het wild wordt de populatie geschat op 1.600 à 1.800 dieren - in 2000 waren het er nog bijna 7.000.

Tijdens een recente telling op Whenua Hou (Codfish Island) kwamen de natuurbeheerders tot de alarmerende vaststelling dat ongeveer de helft van de broedpopulatie pinguïns verdwenen was. Ook in de rest van Nieuw-Zeeland staat de populatie van de vogels op het laagste peil van de afgelopen 27 jaar.

Kevin Hague van Forest & Bird zei dat het eiland roofdiervrij is; het geldt als een beschermd gebieden waarin de geeloogpinguïn ongehinderd kan broeden en geobserveerd kan worden. Dat bewijst volgens hem dat de dieren naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer werden van de commerciële visvangst in de buurt. De vissers gebruiken er netten, waar de pinguïns in kunnen vastgeraken en verdringen.

Vorig jaar werden er nog 24 broednesten opgetekend op Whenua Hou, dit jaar vonden de rangers er maar 14. Onderzoekers vrezen dat het populaire dier, dat ook op het Nieuw-Zeelandse biljet van vijf dollar staat, nu helemaal op uitsterven staat. Los van de visvangst leiden de pinguïns ook onder de klimaatverandering en diverse ziektes. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234