Vrijdag 29/05/2020

Update

Politie: "Inwoners Vlaamse Ardennen blijven beter thuis"

De brandweer van Maarkedal.Beeld BELGA

De verschillende politiezones uit de Vlaamse Ardennen en het provinciaal coördinatiecomité Oost-Vlaanderen roepen de bevolking op zoveel mogelijk thuis te blijven. Daarnaast heeft de opvangcapaciteit van alle 33 waterspaarbekkens in Oost-Vlaanderen zijn limiet bereikt.

"We vragen aan de bevolking dat wie niet op de baan moet, zoveel mogelijk binnenblijft" aldus Julie Clément uit het provinciaal coördinatiecomité Oost-Vlaanderen. "Verschillende wegen, waaronder belangrijke verbindingswegen, en kruispunten zijn onderbroken en dat worden er steeds meer."

Wegen afgesloten

Door de wateroverlast zijn verschillende wegen afgesloten. In Oudenaarde is de N46 afgesloten tussen Nederzwalm en de Monseigneur Lambrechtstraat in Oudenaarde. In Maarkedal is de Maarkeweg dicht en in Brakel de N8 en N462, de Lessensestraat. In Horebeke is De Smarre, N415 en N454 op het kruispunt De Smarre gesloten In Zwalm is de N46 en de N435 dicht en in Lierde een deel van de N8. In Geraardsbergen tenslotte is de Zalardinsestraat en Onkerzelestraat ter hoogte van De Gavers afgesloten.

Oudenaarde
In de Oudenaardse deelgemeente Leupegem zijn de politie en het Rode Kruis gestart met de vrijwillige evacuatie van mensen die afgesneden zijn van de buitenwereld door te hoge waterstanden in hun straten.

Onderkoeling

"De politie en het Rode Kuis doen een bevraging in de Lammekensstraat en Schapendries rond de Maarkebeek in Leupegem en zijn gestart met vrijwillige evacuaties", zegt burgemeester Marnic De Meulemeester. "Bepaalde woningen zijn niet meer bereikbaar met gewoon vervoer. Wie in een woning blijft met water loopt gevaar voor onderkoeling enzoverder."

Een opvangcentrum met dertig bedden staat klaar in jeugdcentrum Jotie, daar is ook een keuken en verwarming. "Straks komt de stedelijke veiligheidscel samen en ook het OCMW wordt betrokken. Mensen krijgen de keuze om te vertrekken en naar het opvangcentrum te gaan of bij familie en vrienden ondergebracht te worden."

Defensie stuurde twee legervrachtwagens en tien soldaten om mensen te helpen evacueren en zandzakjes te verspreiden. De stad Oudenaarde wacht op 800 extra zandzakken van de civiele bescherming en bestelde ook 18 ton zand bij de Oudenaardse betoncentrale.

Zwalmbeek en Maarkedal
De dorpskern van Nederzwalm is vandaag tegen de middag afgesloten voor alle verkeer door de wassende Zwalmbeek. De parochiezaal van Hundelgem wordt in gereedheid gebracht voor het geval de vijftig woningen in het centrum van Nederzwalm geëvacueerd moeten worden. Langs het Molenpad in Munkzwalm werden al twee mensen met gezondheidsproblemen geëvacueerd en bij familie ondergebracht. In Maarkedal zijn woningen in de wijk Puttene onder water gelopen net als een aantal geïsoleerde huizen. In Oudenaarde wordt met man en macht gewerkt om verschillende ondergelopen kelders leeg te pompen of straten af te sluiten.

Lebbeke en Lierde
In Lebbeke zijn er verschillende straten waar geen wagens meer door kunnen. In de Opwijksestraat kwamen een aantal voertuigen in de beek terecht. In de omgeving van de Lange Weversstraat sijpelt water in een dertigtal woningen en kelders. In het revalidatiecentrum Tersig pompt de brandweer water uit de kelder omdat een elektrische generator dreigt uit te vallen. In Lierde probeert de brandweer een elektriciteitskast op de N8 watervrij te houden.

Zorgwekkend

"De situatie verandert van minuut tot minuut", meldt de provincie vannamiddag. Alle 33 waterspaarbekkens, zestien provinciale en zeventien Vlaamse, bereikten hun maximale opvangcapaciteit. De provincie spreekt in dat verband over een "zorgwekkende toestand". De problemen doen zich voor over de hele provincie. Ondertussen zitten negen gemeenten in de gemeentelijke fase van het rampenplan: Zwalm, Kruibeke, Lebbeke, Ninove, Lierde, Aalst, Sint-Gillis-Waas, Oosterzele en Oudenaarde. In Maarkedal is de gemeentelijke fase ondertussen opgeheven.

De provincie vraagt aan de Civiele Bescherming, de brandweer Gent en Defensie om maximale inspanningen te leveren om zandzakjes ter beschikking te stellen.

Landinwaarts
De werking van de getijden hebben in de huidige omstandigheden maar een beperkte invloed op de afvoer van water uit de Oost-Vlaamse waterlopen. Dat zegt ingenieur Luc De Winne van de dienst integraal waterbeleid van de provincie. "De getijdenwerking tussen Antwerpen en Gent is belangrijk voor waterlopen die niet over een pomp beschikken en bij laagtij hun overtollig water kunnen lozen", aldus De Winne. "Voor de waterlopen met een pomp speelt dat geen rol." De invloed is wel beperkt tot twee à drie kilometer landinwaarts.

Niet laag genoeg
"Het laagwaterpeil komt bij grote periodes van wateroverlast echter niet laag genoeg, precies omdat er veel water van boven Gent via de benedenschelde wordt afgevoerd", besluit De Winne. (belga/ep)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234