Zaterdag 29/01/2022

Global Warming

Plots is Shell bezorgd om het klimaat

Activisten protesteren in kajaks bij een booreiland van Shell in Seattle. Daarmee gaat het bedrijf op zoek naar olie op de noordpool. Beeld AP
Activisten protesteren in kajaks bij een booreiland van Shell in Seattle. Daarmee gaat het bedrijf op zoek naar olie op de noordpool.Beeld AP

Onder druk van de aandeelhouders meldt Shell vanaf volgend jaar wat de klimaatverandering voor de oliefirma betekent. Ook de bonus van de top wordt mogelijk afhankelijk van de manier waarop de energiereus omgaat met dat probleem. "Een zeer belangrijke stap", volgens beleggers.

WILCO DEKKER

Shell gaat met ingang van 2016 rapporteren wat de klimaatverandering betekent voor de toekomstige resultaten van het bedrijf. Zo wordt jaarlijks gemeld wat de invloed is op het verdienmodel van Shell van maximaal twee graden opwarming van de aarde, de veilige grens zoals vastgesteld door het klimaatpanel van de Verenigde Naties.

Ook wordt bekeken of de bonus voor de top deels afhankelijk moet worden van hoe Shell omgaat met de klimaatverandering. Grote beleggers die aandringen op zo'n rapportage, zijn aangenaam verrast door deze "zeer belangrijke" stap van de olie- en gasreus.

Dat blijkt uit de agenda voor de aandeelhoudersvergadering van Shell van morgen. Daarop prijkt een voorstel van grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars dat Shell jaarlijks gaat melden hoe het na 2035 - het jaar dat het Internationaal Energie Agentschap (IEA) aanhoudt voor zijn klimaatscenario's - bestand is tegen de klimaatverandering, en hoe het omgaat met de risico's en kansen. Daarvoor zou het bedrijf jaarlijks informatie moeten geven over het beperken van CO2-uitstoot en de investeringen in duurzame energie. Ook moet duidelijk worden hoe Shell zich houdt onder de scenario's van het IEA (waarvan de twee graden opwarming de bekendste is) en welke standpunten het bedrijf inneemt over klimaatverandering.

Normaal gesproken schuift de top van het bedrijf dit soort eigen voorstellen van aandeelhouders terzijde. Het voorstel is niet in het belang van de onderneming, heet het dan, of overbodig, omdat het bedrijf er al werk van maakt. Maar in dit geval heeft Shell het voorstel omarmd, waardoor het zeer waarschijnlijk is dat het aangenomen wordt.

"Heel verrassend, en een zeer belangrijke stap van Shell", zegt Matt Crossman van de Britse vermogensbeheerder Rathbones, die de resolutie namens een internationale groep van 151 grote beleggers heeft ingediend. Volgens Crossman heeft het geholpen dat het een constructief voorstel is voor meer informatie waaraan Shell zelf ook veel heeft.

Carbon bubble

Het voorstel hangt samen met de discussie over de carbon bubble: de notie dat oliebedrijven hun waarde zullen verliezen als de effecten van de klimaatopwarming zich gaan manifesteren. Shell-topman Ben van Beurden gelooft daar niet in, benadrukte hij in januari nog eens in een interview met de Volkskrant, omdat er de komende decennia grote behoefte zal blijven aan olie en gas. "Als investeerders afhaken, komen daar andere voor terug. Het betekent waarschijnlijk iets minder kerken en universiteiten, maar meer hedgefondsen. Shell zal altijd investeerders vinden", zei Van Beurden toen.

Is het daarom niet verrassend dat Shell nu het voorstel van de aandeelhouders omarmt? "Nee hoor", zegt Sylvia van Waveren van vermogensbeheerder Robeco, die namens Nederlandse institutionele beleggers het woord zal voeren op de aandeelhoudersvergadering. "Wat Van Beurden zei, is een feit: er zal behoefte blijven aan olie en gas. Dat betekent niet dat Shell niet verantwoord bezig zou zijn met de klimaatverandering. Dat is het wel", zegt Van Waveren, onder meer verwijzend naar de plannen van het bedrijf voor CO2-opslag in de grond. "Shell verdient een compliment, ook voor het omarmen van dit voorstel."

Veel pijn doet het voorstel Shell overigens niet: het gaat om extra informatie aan de aandeelhouders, zonder sancties. Maar volgens de beleggers is de grote winst dat ze straks kunnen beslissen of Shell voldoende rekening houdt met de gevolgen van de klimaatverandering voor het verdienmodel, en of het bedrijf serieus bezig is met de transitie naar meer duurzame energiebronnen. Volgens Crossman verhoogt het bovendien de druk op andere oliemaatschappijen om ook in actie te komen. BP ging onlangs al akkoord met een soortgelijk voorstel van de grote beleggers en ook bij het Noorse Statoil is iets dergelijks afgesproken.

Boren op noordpool

Shell mag dan gaan rapporteren over de effecten van de klimaatverandering, dat betekent nog niet dat het milieu voortaan boven alles gaat bij het bedrijf. Donderdag kwam, onder luid protest van milieuactivisten in het Amerikaanse Seattle, de eerste van twee booreilanden aan die voor Shell in het noordpoolgebied moeten gaan boren naar olie en gas.

Shell kreeg daarvoor deze week voorlopig toestemming van de Amerikaanse autoriteiten, wat wereldwijd leidde tot protesten, omdat het om kwetsbaar gebied gaat. Een eerdere poging van Shell in Alaska mislukte in 2012 door technische problemen en slecht weer. Wanneer de volgende poging, met Seattle als uitvalsbasis, precies plaatsvindt, is onduidelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234