Zaterdag 21/05/2022

Pleidooi voor erkenning psychotherapie voor tieners

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Er is meer en betere toegang tot de psychotherapie nodig voor een efficiënte begeleiding van depressieve jongeren. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen naar de begeleiding van depressieve jongeren tussen 12 en 18 jaar. De erkenning van de psychotherapie is daarin een belangrijke stap.

redactie

Uit een analyse uitgevoerd door de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ), een groepering van zeven ziekenfondsen, blijkt dat slechts 11 procent van de jongeren die antidepressiva slikken, wordt opgevolgd door een psychotherapeut. En een op de drie jongeren neemt zijn antidepressiva minder dan een maand, te kort om te kunnen spreken van werkelijke beterschap.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben de gegevens van 2.391 tieners bestudeerd die minstens een antidepressivum geslikt hebben in 2011.

Begeleiding
Volgens het OZ tonen de cijfers aan dat er nood is aan een betere begeleiding van de betrokken jongeren. Zij zien een belangrijke rol weggelegd voor de psychotherapie. Enig probleem is dat die nog niet wordt erkend, waardoor een behandeling - in tegenstelling tot de antidepressiva - niet wordt terugbetaald door de ziekenfondsen.

Terugbetaling en betere toegankelijkheid van de psychotherapie moet leiden tot een betere opvolging van psychische stoornissen die in overeenstemming is met de therapeutische aanbevelingen en niet langer louter afhankelijk is van de financiële draagkracht van de patiënten, meldt Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Enthousiaste reacties
De Belgische Federatie van Psychologen (BFP) juicht toe dat de Onafhankelijke Ziekenfondsen (OZ) pleiten voor een uitbreiding van de mogelijkheid om psychotherapie te verstrekken naar niet-psychiaters, zoals klinische psychologen.

De BFP is het er mee eens dat ook klinisch psychologen ingeschakeld moeten worden voor psychotherapeutische behandelingen, maar "men vergeet dat de klinisch psycholoog wettelijk gezien niet bestaat", aldus Koen Lowet, sectorverantwoordelijke klinische psychologie van de BFP.

"We mogen niet vergeten dat er op dit moment ongeveer 12.000 klinisch psychologen actief zijn in onze gezondheidszorg, zowel in privépraktijken als in voorzieningen van de overheid, maar de facto beoefenen deze mensen op illegale wijze de geneeskunde", aldus Lowet. Er is geen terugbetaling van het RIZIV mogelijk en klinisch psychologen hebben ook geen toegang tot communicatieplatformen zoals E-health.

Erkenning nodig
De BFP pleit al jaren voor een erkenning van het beroep, wat ook de intentie is van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Lowet hekelt echter dat Onkelinx de psychotherapie, die artsen, ziekenfondsen en psychologen als een gespecialiseerde behandeling voor pathologie in de geestelijke gezondheidszorg beschouwen, ook wil openstellen voor bachelors. "Waarom zouden patiënten met geestelijke gezondheidsproblemen geen recht hebben op zorgverstrekkers die kwalitatief even goed opgeleid zijn als patiënten met lichamelijke problemen?", klinkt het nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234