Donderdag 01/12/2022

PlayStation 4 vs. Xbox One: de consoleclash in zes strijdperken

Het belangrijkste verschil tussen de twee consoles zit hem in de prijs. Beeld PHOTO_NEWS
Het belangrijkste verschil tussen de twee consoles zit hem in de prijs.Beeld PHOTO_NEWS

De messen worden gewet voor een nieuwe clash der videogameconsoles. Hier zijn zes elementen die uw keuze voor de PlayStation 4- of Xbox One-console kunnen bepalen.

Ronald Meeus

1. Prijs en beschikbaarheid
Het belangrijkste verschil tussen de twee consoles zit hem in de prijs. De PlayStation 4 is, met zijn winkelprijs van € 399, liefst honderd euro goedkoper dan de Xbox One. De redenen waarom spelers meer geld zouden moeten uitgeven aan een Xbox One, zijn ook niet zo duidelijk: beide systemen zijn ongeveer even krachtig, dus het zal voor een groot deel afhangen van de exclusieve games, de handigheid van de Kinect-controller en de implementatie van bredere mediadiensten.

Wie dit najaar nog een console wil, en er ondanks de duizenden voorbestellingen überhaupt een op de kop kan tikken, moet wel voor de PlayStation 4 gaan, omdat de Xbox One pas ergens volgend jaar in België zal worden gelanceerd.

Ook opletten voor de extra kosten: bij de PlayStation 4 moet u een abonnement op de PlayStation Plus-dienst nemen (ongeveer 7 euro per maand) om online tegen andere gamers te kunnen spelen. Bij de Xbox One kennen ze dat al: ook Xbox 360-eigenaars die online willen gamen, moeten voor ongeveer dezelfde maandprijs een Xbox Live Gold-lidmaatschap aangaan.

De Playstation 4. Beeld AFP
De Playstation 4.Beeld AFP
De Xbox One. Beeld EPA
De Xbox One.Beeld EPA

2. Hardware
De belangrijkste reden waarom de videogame-industrie zat te wachten op de nieuwe consoles, is hun stevig opgepompte rekenkracht. Die zorgt namelijk voor grotere gamewerelden, mooiere 'graphics', en epischere taferelen. Kort door de bocht: beide toestellen zijn ongeveer tien keer krachtiger dan hun voorgangers. Tussen de twee consoles is er echter weinig verschil. Hun centrale processoren zijn beide gebaseerd op een ontwerp van de Amerikaanse chipmaker AMD, de grafische processor in de twee toestellen heeft ongeveer dezelfde kracht, en beide consoles hebben 8 gigabyte intern geheugen.

Gamemakers vertellen al eventjes dat vooral de krapte aan intern geheugen in de huidige consoles een enorme handicap aan het worden was voor het ontwikkelen van nieuwe, grotere games, dus dat zit voorlopig opnieuw snor. Hier en daar zijn er wel een paar minieme technische verschillen tussen de twee: de Xbox One heeft een extra geheugenbuffer van 32 megabyte in zijn grafische chip zitten, het interne geheugen van de PlayStation 4 is dan weer 'sneller' dan dat van zijn concurrent. Op welke manier dat een verschil zal maken, moet echter nog blijken uit de games die ervoor worden gemaakt.

3. Knoppenbesturing
In de manier waarop u games zal spelen, maken de twee consoles al een groter verschil. Sony hertekende het (veel te kleine) ontwerp van zijn huidige controller, en maakte de met de PlayStation 4 meegeleverde Dual Shock 4-knoppencontroller een pak groter en steviger. Ook het materiaal waarvan de handvatten zijn vervaardigd, ligt een pak beter in de hand dan de gladde handgreepjes van de PlayStation 3-controller. Bovenaan de controller zijn er ook twee 'touch pads', vergelijkbaar met het muispadje op een laptop, die voor een lichtjes nieuwe manier van spelen zullen zorgen. En met de 'share'-knop deelt u snel wat u het afgelopen kwartier hebt uitgespookt in uw game via sociaalnetwerken als Facebook en Twitter.

Bij Microsofts Xbox One-controller is het eerder een kwestie van stille evolutie. De Xbox 360-controller was al de beste consolecontroller die op de markt was, en met een veertigtal kleine technische innovaties (onder meer aan de handgreep en de knoppen) wil Microsoft die erepositie behouden.

De nieuwe Playstation-controller. Beeld AFP
De nieuwe Playstation-controller.Beeld AFP
De Xbox One-controller. Beeld AFP
De Xbox One-controller.Beeld AFP
Journalisten proberen de nieuwe Kinect uit. Beeld AP
Journalisten proberen de nieuwe Kinect uit.Beeld AP

4. Lichaamsbesturing
Beide consoles kunnen ook, net als hun voorgangers dankzij een relatief recent gelanceerde uitbreiding, uw bewegingen, stem en andere lichaamsimpulsen oppikken. Bij de Xbox One werd de Kinect-bewegingssensor bijvoorbeeld bijgewerkt, waardoor hij veel accurater is geworden: verschillende huisgenoten kunnen tegelijkertijd worden herkend, en volgens Microsoft pikt hij zelfs uw hartslag op. Ook zit er een spraaksynthesesysteem in dat stemcommando's op gewone conversatietoon opvangt.

Sony verkoopt eveneens zo'n bewegingscamera bij zijn PlayStation 4, maar die is van een heel andere orde: ook deze camera registreert de beeltenis van de speler, maar de bewegingsherkenning gebeurt puur op basis van de knoppencontroller, wiens blauwe lampje de console laat weten waar de speler zich bevindt. Echte 'killer'-toepassingen hebben de twee bewegingsbesturingen echter nog niet.

5. Games
De grote najaarstitels, zoals 'Fifa 14', 'Assassin's Creed IV: Black Flag' en 'Call of Duty: Ghosts' kregen allemaal een PlayStation 4- en Xbox One-versie, dus daardoor wordt u niet meteen tot een keuze gedwongen. Het element waarmee de twee consoles het grote verschil maken, en dat jaren geleden het publiek van gamers ook heeft verdeeld in een PlayStation- en Xbox-kamp, zijn de exclusieve gameseries die voor de twee consoles worden gemaakt.

Microsoft heeft series als 'Halo', 'Gears of War' en 'Forza Motorsport' die alleen voor zijn console worden gemaakt, en tapt meteen al uit dat vaatje: de racegame 'Forza Motorsport 5' landt meteen tegelijkertijd met de console. Sony heeft een zo mogelijk nog grotere stal van exclusieve franchises voor zijn PlayStation-consoles, met onder meer 'God of War' en 'Uncharted', en heeft er ook een daaruit in de steigers staan voor de PS4-release volgende week: de schietgame 'Killzone: Shadow Fall' (zie trailer hieronder).

Fans proberen de Xbox-game 'Halo' uit op een gamebeurs. Beeld EPA
Fans proberen de Xbox-game 'Halo' uit op een gamebeurs.Beeld EPA

6. Mediafuncties
De twee consoles leveren allebei 1080p-HD-video, wat goed is voor het spelen van games én het bekijken van Blu-Ray-films. Want jawel: ook de Xbox One zal deze keer een Blu-Ray-speler hebben (voorganger Xbox 360 werd gelanceerd toen Microsoft nog achter het ondertussen gedumpte HD-DVD-systeem zat).

Bij de PlayStation 4 werden een paar opmerkelijke dingen geschrapt die wel in de PS3 zaten: zoals het afspelen van muziekcd's of het naar de console streamen van audio en video over uw thuisnetwerk.

Microsoft gaat nog iets verder dan het afspelen van voorverpakte media, door van zijn Xbox One tegelijkertijd een soort settopbox voor digitale televisie te maken. In de landen waar het toestel uit is, werkt de technologiegigant daarvoor samen met lokale mediabedrijven. In België, waar de console officieel pas volgend jaar uitkomt, is er nog niets bekend over de tv-providers waarmee Microsoft gaat samenwerken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234