Wetenschap
Planeten rond TRAPPIST-1 dan toch niet zo leefbaar?
Ultraviolette straling afkomstig van de moederster zou ervoor zorgen dat de planeten rond TRAPPIST-1 in korte tijd van een atmosfeer ontdaan worden.
TRAPPIST-1 was vorige maand wereldnieuws nadat astronomen ontdekten dat de ster zeven planeten bezig die ongeveer zo groot zijn als de aarde. Drie ervan zouden zich bevinden in de leefbare zone.
Momenteel wordt er verondersteld dat de planeten rond TRAPPIST-1 beschikken over een atmosfeer. Maar helemaal zeker is dat niet.
Bovendien blijkt uit onderzoek van astronomen dat de ultraviolette straling die TRAPPIST-1 uitstoot een probleem is. De straling heeft als gevolg dat de planeten TRAPPIST-1d, -e, -f en -g een eventuele atmosfeer binnen 5 à 22 miljard jaar zouden verliezen. En de binnenste planeten – TRAPPIST-1b en -c zouden een eventuele atmosfeer in 1 tot 3 miljard jaar kwijtraken. Dat zou betekenen dat de planeten onbewoonbaar zijn.
De astronomen komen tot die conclusie nadat ze TRAPPIST-1 onderzochten met ruimtelescoop Hubble. Ze publiceerden hun bevindingen in Astronomy & Astrophysics.
Jonge ster
Daarnaast is de leeftijd van de ster voer voor discussie en onderzoek. De ultraviolette straling suggereert namelijk dat – TRAPPIST-1 – nog heel jong is. Wetenschappers zijn er wel nog niet uit wat de exacte leeftijd is. Eerder onderzoek suggereerde dat de ster in ieder geval ouder is dan 500 miljoen jaar. Dat is jong in vergelijking met onze eigen zon, die 4,5 miljard jaar oud is.