Dinsdag 17/09/2019

Games

'Pianista': 'Guitar Hero' met klassieke muziek

. Beeld rv

U hoort ergens klassieke pianomuziek, maar durft niet goed te zeggen of het nu Bach, Chopin of Mendelssohn is? Speel een paar uur 'Pianista', een nieuwe mobiele game die het concept van het ritmespelletje 'Guitar Hero' toepast op die klassiekers, en er gaan voortaan misschien al wat meer belletjes rinkelen.

Het is alsof de Zuid-Koreaanse gamestudio Superb Corp. geduldig heeft gewacht tot de grote hype rond muziekgames compleet van de baan was, en zowel 'Guitar Hero' als 'Rock Band' voorgoed naar de catacomben der game-industrie waren verwezen, om met zijn eigen 'Pianista' te komen aanzetten. De game, die in een probeerversie gratis kan worden gespeeld op iOS en Android, is een ritmespelletje dat in niet geringe mate het stramien van die ooit zo succesvolle meetokkelgames volgt. Maar het soort muziek dat u meetikt op het smartphone- of tabletscherm is van een heel andere orde.

In plaats van pop- en rockdeuntjes schalt er pianomuziek van klassieke componisten als Antonio Vivaldi, Johannes Brahms en Johann Sebastian Bach uit. Maar verder is het concept van de game een bijna exacte kopie van 'Guitar Hero' en 'Rock Band', of Disneys een kleine acht jaar geleden bijzonder populaire 'Tap Tap Revenge'-games op de smartphone: strategisch geplaatste noten in de muziek komen van vijf verticale snaren naar beneden gegleden, en de speler moet die op het juiste moment - hetgene waar ze ook een horizontale balk onderaan het scherm raken - aantikken om punten te scoren.

Herkenbaar

Na een paar uur 'Pianista' kan ondergetekende u alvast verzekeren dat hij van een paar van de muziekstukken die hij mocht natikken op zijn iPhone al geheid de componist ervan voor de geest zal halen wanneer hij het deuntje de volgende keer - in een hotellobby bijvoorbeeld - zal horen. 

Beeld rv

Want daarin zit de ware kracht van die muziekgames, en ook de tragiek van het feit dat ze een zestal jaar geleden (na veel te snel te zijn uitgemolken door gamehuizen Activision en Electronic Arts) plotsklaps verdwenen: dit soort games hielp spelers op een authentieke manier muziek ontdekken. 

Ik kan u proefondervindelijk navertellen dat dat effect reëel is. Mijn eigen dochter leerde op zesjarige leeftijd een goed deel van de nummers van The Beatles kennen door 'The Beatles: Rock Band' (2009) met me mee te tengelen op twee plastic gitaartjes die op de gameconsole waren aangesloten. Zeven jaar later kent ze de tekst van nummers als 'Come Together' en 'Drive My Car' nog uit haar hoofd, en herkent ze een George uit een Paul of een John uit een Ringo. Een kind, en later een tiener, werd zonder enige dwang een Beatlesfan, en dat allemaal dankzij een videogame.

Beter appreciëren

Games als 'Guitar Hero', 'Rock Band' en 'Tap Tap Revenge', en nu dus 'Pianista', helpen ook de speler zijn niveau van muziekappreciatie optrekken. Door de muziek - hoe rudimentair ook - na te tengelen op het scherm, zit u dichter 'op' de muziek, en ontdekt u gemakkelijker kleine accenten in timing en toon. 

Beeld rv

Zoiets wist ook Tod Machover, muziekvisionair bij het Massachusetts Institute of Technology, die in de jaren 90 Alex Rigopulos en Eran Egozy als studenten had: zij die later, onder hun gamebedrijf Harmonix, 'Guitar Hero' zouden uitvinden. "Dankzij 'Guitar Hero' en 'Rock Band' kunnen bepaalde muzikale waarden en kwaliteiten makkelijker worden geëxploreerd door muzikale leken", vertelde Machover me enkele jaren geleden. "Je hoeft geen opgeleide muzikant meer te zijn om de muziek te appreciëren op een dieper niveau."

'Pianista' is uit op iOS en Android. De game is gratis, maar voor het sneller ontsluiten van meer pianostukken en componisten zijn betalingen vanaf een euro vereist. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234