Dinsdag 28/03/2023

Oplichting

Phishingmail van ‘Vlaamse overheid’ belooft coronapremie van 250 euro

Illustratiebeeld Beeld Getty Images/iStockphoto
IllustratiebeeldBeeld Getty Images/iStockphoto

Criminelen spelen handig in op de pandemie om mensen te misleiden. Heel wat Vlamingen hebben een phishingmail ontvangen - zogezegd in naam van de Vlaamse overheid - die een coronapremie van 250 euro belooft. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele vraagt om nooit op de links in dergelijke berichten te klikken.

Karen Van Eyken

En ook Bart Somers waarschuwt dat iemand in zijn naam valse e-mails verstuurt om mensen op te lichten. “Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal niet waar”, meldt Vlaams ombudsman Bart Weekers, die ook nog enkele tips meegeeft om zeker niet in de val te trappen.

Afgelopen weekend kregen heel wat Vlamingen een valse mail in de bus onder het mom van een beloofde coronapremie met maar één doel: de bankgegevens van de geadresseerden aftroggelen. Volgens specialisten was de mail heel professioneel opgesteld. Het valse bericht belooft dat de ontvanger een “teruggave” krijgt “ter compensatie van financiële verliezen tijdens de coronacrisis”. Er is sprake van een sms- of e-mailbericht waarbij burgers naar een valse website worden gelokt. Een link in het bericht leidde naar de site www.overheid-Vlaanderen.be, terwijl de echte website overheid.vlaanderen.be is.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele laat weten dat het om oplichting gaat en vraagt om nooit op de links in dergelijke berichten te klikken. Via allerlei kanalen zijn er ondertussen een tiental klachten binnengekomen. Ook Bart Somers waarschuwt dat iemand in zijn naam valse e-mails verstuurt om mensen op te lichten. “Als het te mooi is om waar te zijn, is het meestal niet waar”, meldt Vlaams ombudsman Bart Weekers.

Professioneel gemaakt

“Vroeger werden dergelijke mails opgesteld in gebrekkig Nederlands of slecht Engels, maar we zien die phishings alsmaar intelligenter worden”, zegt Bart Weekers aan onze redactie. “Deze phishingmail was een hele gevaarlijke omdat die inspeelt op twee dingen die de mensen vertrouwen. Ten eerste lijkt de mail visueel heel erg op de eBox van de federale overheid (de eBox is een beveiligde elektronische brievenbus of een verzamelpunt waarin u al uw overheidsdocumenten veilig digitaal kunt ontvangen, bewaren en beheren, red.).”

“Ten tweede speelt men hier in op corona, waarbij de overheid veel meer premies uitkeert dan gewoonlijk en aan heel wat nieuwe doelgroepen. En in die zin zijn mensen misschien wat sneller geneigd om te denken dat ze ook in aanmerking komen voor een coronapremie”, aldus de ombudsman.

Voorbeeld van phishing-bericht Beeld rv
Voorbeeld van phishing-berichtBeeld rv

Frauduleuze site geblokkeerd

“Ik denk dat we die phishing relatief snel de kop hebben kunnen indrukken”, meent Weekers. “De IT-diensten van de overheid hebben vastgesteld dat de mail werd aangemaakt op 13 augustus - vorige donderdag dus - in Panama. Ondertussen zijn die frauduleuze site en de mailadressen geblokkeerd. De ombudsdienst krijgt geen meldingen meer binnen en gaat ervan uit dat er momenteel geen bijkomende slachtoffers zijn. “Ik heb ook geen aanwijzingen dat die phishingmail veel zwaardere schade zou hebben toegebracht dan andere phishings”, zegt de ombudsman.

Maar aangezien die valse site en mails zo goed waren nagemaakt, bestaat de kans dat er op termijn een nieuw exemplaar opduikt.

Tips

“Bij de minste twijfel kan je twee dingen doen. Je kan de echte site van de overheid consulteren of het gratis telefoonnummer van het contactcenter (1700) bellen waar professionele voorlichters jou kunnen informeren welke premies er zijn”, legt Weekers uit.

“Als je e-mails of apps wantrouwt, blijf ze dan zeker wantrouwen. Als je een e-mail ontvangt die er aanlokkelijk uit ziet, gaan er dan niet van uit dat je die e-mail dan plots wel kan vertrouwen”, besluit de ombudsman.

“Criminelen en fraudeurs maken misbruik van deze coronapandemie om de Vlamingen op te lichten met phishing-berichten. Ik roep dan ook iedereen op om waakzaam te zijn en niet te reageren op deze berichten. De officiële communicatie tussen de overheid en haar burgers verloopt niet via sms”, verduidelijkt minister Diependaele.

Itunes-kaart

Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen, waarschuwt op Facebook dat iemand in zijn naam e-mails verstuurt en mensen probeert op te lichten met de aankoop van een itunes cadeaubon. “Wie deze mail krijgt: gelieve de mail te rapporteren en er niet op antwoorden”, vraagt de politicus van Open Vld.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234