Maandag 09/12/2019

Sociale media

Pas op met uw Facebook-likes, ze kunnen u uw job kosten

Beeld rv

Een recent vonnis in de Arbeidsrechtbank van Luik zou een interessant precedent kunnen vormen: wie op Facebook een racistische (of antisemitische of negationistische) boodschap liket, kan door zijn of haar werkgever ontslagen worden. 

Aan de basis van het vonnis ligt een incident waarbij een accountant van een Brusselse vzw rond stedelijke heropwaardering op zijn Facebookmuur diverse links postte die refereerden aan het quenelle-gebaar van de Franse komiek Dieudonné M'bala M'bala. De 'quenelle' wordt gezien als een extreem vulgair gebaar, waarbij met de hand tegen de schouder wordt aangegeven exact hoe diep de tegenpartij 'het kan steken waar de zon niet schijnt'. Veel mensen zien het daarnaast als een soort omgekeerde Hitlergroet - Dieudonné werd in 2015 trouwens door de rechtbank van Luik veroordeeld tot een celstraf van twee maanden en een geldboete voor het aanzetten tot haat en het verspreiden van discriminerende, negationistische en antisemitische uitlatingen tijdens een optreden in Herstal in 2012.

Reputatieschade

Bij de Brusselse vzw vielen de posts van de accountant niet in goede aarde; de bestuurders riepen de man bij zich en vroegen hem ermee op te houden. Hij moest ook schriftelijk instemmen dat hij niet langer zaken zou posten of liken die als kwetsend konden ervaren worden door de publieke opinie. 

Enkele maanden later werd de werknemer opnieuw betrapt op soortgelijke inbreuken. Voor de vzw aanleiding genoeg om hem met dringende redenen te ontslaan, waarop de man naar de rechtbank trok.

Zijn argument: een 'like' betekende niet dat hij integraal akkoord was met de berichten in kwestie en viel onder het recht op vrijheid van meningsuiting. Maar de rechter besliste wel degelijk in het voordeel van de werkgever, en oordeelde dat het misdrijf van de werknemer ernstig genoeg was en dat de werkgever zich terecht zorgen maakte over reputatieschade. 

Het arrest dateert overigens al van 24 maart dit jaar, maar werd pas onlangs bekendgemaakt. Het vonnis werd in beroep bevestigd.

Plicht van loyauteit

De uitspraak schept een verrassend precedent, volgens experts. "Het is nuttig eraan herinnerd te worden dat je voorzichtigheid aan de dag moet leggen op sociale media", stelt Carl Vander Espt, advocaat van het kantoor Cairn Legal.

"Het klopt dat artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens elkeen het recht geeft zich vrij te uiten", zegt Jacques Englebert, een advocaat gespecialiseerd in mediarecht. "Het verdrag preciseert echter ook dat loontrekkenden een plicht van loyauteit, terughoudendheid en discretie tegenover hun werkgever hebben", licht hij aan Belga toe.

De Belgische jurisprudentie beschouwt uitingen op sociale media eerder als openbaar. Bijgevolg moeten ze aan deze plicht voldoen. Volgens Englebert heeft het arbeidshof gelijk. "Wanneer men liket, drukt men zich uit", aldus de advocaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234