Donderdag 27/06/2019

Oprichter Wikipedia pleit voor wetenschappelijke openheid

Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia. Beeld BELGA

Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia, was vanavond te gast in de Vrije Universiteit Brussel om het er te hebben over "open science". Hij pleitte daarbij voor meer openheid bij wetenschappelijk onderzoek. Dat gebeurde in het kader van Ideafest, een themadag aan de VUB.

Voor een volle aula heeft de Wikipedia-oprichter in de VUB gepleit voor een vrijere toegang tot wetenschappelijke onderzoeken. "Een van de manieren om wetenschappelijke fraude tegen te gaan is de openheid naar wetenschappelijke kennis", zegt Jimmy Wales. "Wikipedia staat heel dicht bij de wetenschap, maar is doorzichtiger en levert daardoor meer kwaliteit.

"Volgens Wales staat zijn online encyclopedie dichter bij de wetenschap dan wetenschappers denken. Voor de hoge betrouwbaarheid zijn vrijwilligers in elk land verantwoordelijk.

Bronvermelding is daarbij heel belangrijk en het ondergaat constant een verbeteringsproces. "Negatieve stellingen over personen die niet gestaafd zijn door betrouwbare bronnen, worden verwijderd", klinkt het. "Door discussies open te trekken naar het brede publiek, worden ook minder fouten gemaakt.

"Wales helpt de regering een internetplatform te creëren voor 'open access' tot Brits onderzoek. Ook de Europese Unie zou onderzoeken die het financiert in de toekomst toegankelijker maken. In de academische wereld staat de weg naar 'open access' nog in zijn kinderschoenen. "Ook in de VUB", zegt woordvoerder Sicco Wittermans. "Er moet nog veel gebeuren, maar de discussie over wat online kan worden gezet, loopt wel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden