Donderdag 02/02/2023

UitgelegdNatuur

Op amper drie maanden tijd van slechtste naar beste vlinderjaar: hoe kan dat?

De dagpauwoog. Beeld Belga
De dagpauwoog.Beeld Belga

Op dit moment vliegen er ontzettend veel vlinders in België rond. "Het zijn er meer dan we ons de laatste decennia kunnen herinneren", zegt Natuurpunt. In mei was nog sprake van een "lamentabal voorjaar" voor de gevleugelde insecten. Vanwaar die plotse ommekeer?

Ann De Nil

Waarom waren er dit voorjaar minder vlinders?

Het voorjaar 2021 was kil en nat en dat zorgde voor bijzonder lage aantallen vlinders. Volgens Natuurpunt was de toestand niet per se zorgwekkend omdat de hoogste vlinderaantallen altijd in de (na)zomer vliegen en is er niet noodzakelijk een verband is tussen de aantallen in het voorjaar en wat er daarna volgt.

Hoe verliep de zomer?

"Het weer in de zomer kwakkelde wel, maar op een goede manier voor vlinders, waarbij zon en regen elkaar heel regelmatig afwisselden en dat was gunstig voor zowel vlinders als rupsen", legt Marc Herremans van Natuurpunt uit. "Terwijl vlinders houden van warmte en zon, moeten rupsen het hebben van fors groeiende waardplanten. En aan plantengroei was er geen gebrek: water genoeg.”

In het begin van de zomer arriveerde bovendien een flinke golf atalanta's (trekvlinders) uit het zuiden. Die hebben flink gekweekt op de sappig groene grote brandnetels. Ondertussen zit het land vol vlinders waarbij vooral de aantallen atalanta's en dagpauwogen vele malen hoger liggen dan het langjarige gemiddelde.

De atalanta. Beeld kos
De atalanta.Beeld kos

Waar zijn de meeste vlinders momenteel te zien?

Atalanta's (of admiraalvlinders) proberen momenteel opnieuw in Zuid-Europa te geraken om te overwinteren. Naast die grote aantallen die zich verzamelen bij nectarbars is er momenteel vooral op open plaatsen met ruim zicht ook een opvallende trek van atalanta's waar te nemen op voldoende warme, zonnige momenten.

Op veel van de telposten waar de vogeltrek opgevolgd wordt, noteert men ook doortrekkende vlinders. Op sommige plaatsen heeft men er de afgelopen twee weken enkele duizenden zien passeren. De grootste aantallen actieve doortrekkers zitten in het oosten van het land.

Wat met de andere vlinders?

Daarmee is volgens Natuurpunt niet het hele vlinderjaar 2021 gered. Momenteel zijn dus vooral de atalanta en dagpauwoog talrijk. "Van die laatste werden tot vorige week ook nog veel rupsen gemeld, dus als het weer wat mee wil, gaan die aantallen nog toenemen de komende twee weken. Maar dat wil niet zeggen dat alle vlinders een superjaar achter de rug hebben. Van de gewone soorten hadden bijvoorveeld het landkaartje, de kleine vos, het boomblauwtje en het groot koolwitje een barslecht jaar met hele lage aantallen", aldus Herremans.

Het boomblauwtje. Beeld kos
Het boomblauwtje.Beeld kos

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234