Vrijdag 09/06/2023

klimaat

Oostkust VS zinkt langzaam onder water

De Oostkust van de Verenigde Staten kampt niet alleen met een stijgende zeespiegel en steeds krachtigere orkanen. Uit nieuw onderzoek in Scientific Reports blijkt dat ze ook gestaag zinkt, tot 3 millimeter per jaar.

redactie

Steden als Miami halen het nieuws met intense overstromingen, zoals momenteel het geval is na de doortocht van Irma. Maar ze krijgen ook steeds vaker te maken met veel minder dramatische overstromingen, zelfs op klaarlichte dag. Die zogenaamde ‘nuisance floods’ zorgen vooral voor ongemak. Ze eisen geen levens maar brengen wel schade toe aan huizen en infrastructuur en brengen het verkeer in de war.

Uit metingen van de Universiteit van Bonn in samenwerking met de Amerikaanse universiteiten van South Florida en Rhode Island blijkt dat die overstromingen steeds vaker zullen blijven voorkomen in de toekomst, met name in Virginia, North Carolina en South Carolina. Hun kustgebieden zinken immers langzaam maar zeker in de Atlantische Oceaan, tot 3 millimeter per jaar.

Geologisch effect

"Twee primaire redenen zijn verantwoordelijk voor dat fenomeen", legt Makan Karegar van de Universiteit van South Florida uit. "Tijdens de laatste ijstijd, zo’n twintigduizend jaar geleden, waren grote delen van Canada onder het ijs. Dat is een enorme massa die het continent naar beneden duwde".

Door die druk werden delen van het continent die ijsvrij bleven omhoog geduwd. "Toen het ijs smolt, werd dat proces omgekeerd", zegt Karegar. "De Oostkust is sindsdien al enkele duizenden jaren terug aan het zakken."

Grondwater

Dat geologische effect is maar voor een deel verantwoordelijk. De wetenschappers stelden immers ook vast dat het gebied tussen de 32e en 38e breedtegraad veel sneller begon te zinken in de laatste tien jaar, in sommige gevallen met meer dan 3 millimeter per jaar. Het smelten van de Canadese ijskap kan maximaal een derde daarvan verklaren.

De wetenschappers nemen dan ook aan dat de verdere daling te maken heeft met de overexploitatie van het grondwater. Waterlagen in de bodem doen de landmassa enigszins opzwellen. "Als grondwater wordt verwijderd, kan de landmassa meer samengedrukt worden", zegt Karegar. "De massa krimpt en zinkt daardoor nog meer."

60 centimeter

Veel steden aan de Amerikaanse Oostkust zijn aan het einde van de 16e en begin van de 17e eeuw gesticht. De wetenschappers berekenden dat die steden enkel door het ijskap-effect nu al 45 centimeter lager liggen dan toen. In de laatste jaren zijn ze veel sneller beginnen zinken, en de stijgende zeespiegel door de klimaatverandering werkt het effect in de hand met nog eens 15 centimeter.

Dat probleem zal zich in de toekomst nog veel sterker doorzetten, zeggen de onderzoekers. "Zelfs als de uitputting van het grondwater wordt verminderd, zal het aantal overstromingen in de toekomst blijven toenemen", voorspelt Karegar. "Ook de kost voor de reparatie van de schade zal aanzienlijk stijgen. We kunnen stellen dat de VS er alle belang bij hebben de klimaatverandering te bestrijden met alle middelen waarover ze beschikken."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234