Woensdag 13/11/2019

Oost-Vlaanderen zwaarst getroffen met pak onberijdbare wegen

Beeld REUTERS

In het zuiden van Oost-Vlaanderen wordt vanavond gestart met evacuaties van inwoners. In Ninove moeten 120 bewoners uit drie straten verplicht uit hun huizen. In Leupegem waar Defensie helpt om vrijwillige evacuaties uit te voeren, zal een deel van de gemeente 24 uur zonder elektriciteit zitten. Door de wateroverlast worden almaar meer Oost-Vlaamse wegen onberijdbaar. Verschillende burgemeesters zijn ongerust wat de nacht zal brengen.

"Wellicht zullen in kritieke gebieden nog andere separate evacuaties volgen", aldus Julie Clément van het provinciaal coördinatiecomité. "We raden mensen die in aanmerking komen voor evacuatie aan om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals de identiteitskaart meenemen, persoonlijke hygiënische spullen en medicatie en indien mogelijk een slaapzak."

Onberijdbare wegen
Door de wateroverlast worden in de provincie Oost-Vlaanderen steeds meer wegen afgesloten, vooral in de Vlaamse Ardennen en de Denderstreek. In de rand rond Gent en het Meetjesland zijn ook enkele wegen onberijdbaar. Dat meldt het provinciaal coördinatiecentrum Oost-Vlaanderen zaterdagavond.

In Lebbeke is de Brusselsesteenweg, Grote Snijderstraat, Haagstraat, Deel Baasrodestraat, Deel Opwijksestraat, Deel Klein Antwerpenstraat, Hof-ter-Varentstraat, Lange Breestraat, Flor Hofmanslaan, Lange Weverstraat. In Wieze zijn Rooien, Hoeksken en Bontegem afgesloten terwijl dat in Denderbelle Fonteintje en de Bermenstraat is.

De stad Aalst meldt dat de Sinte-Annebrug is afgesloten door een te hoge waterstand en ook in het centrum zijn enkele straten dicht. In Gijzegem en Moorsel wordt gepompt. In die laatste deelgemeente staat het water een halve meter in de straat en bewoners kunnen thuis blijven tot de elektriciteit uitvalt.

In het arrondissement Gent zijn de N465 in Gontrode, de N461 in Zomergem (Spinhoutstraat), de N409 in Lotenhulle, de N437 in Nazareth en de N43 in Deinze (tss N35 en Posthoorn) afgesloten.

De werkzaamheden van het provinciaal coördinatiecomité worden opgeschort tot zondagochtend om 5.30 uur. De federale directie blijft wel bereikbaar voor de burgemeesters.

Leupegem
In een wijk in Leupegem (Oudenaarde), waar de evacuaties volop aan de gang zijn, zal zeker tot zondagavond geen elektriciteit meer zijn. De scheepvaartpolitie en Defensie zijn er samen met de lokale politie en het Rode Kruis aan het werk. Ook in Brakel escaleert de situatie want het centrum is volledig afgesneden van de buitenwereld.

Minister van landsverdediging Pieter De Crem bracht zaterdagavond een bezoek aan de vergadering van de lokale veiligheidscel. Defensie stelt twintig militairen en vijf zware verhoogde Unimog-voertuigen ter beschikking en drie zodiac-boten. Daarnaast werden ook vijf waterpompen, zandzakken en lieslaarzen geleverd.

In de Lammekensstraat, een deel van Schapendries, Rennemonde en een aantal woningen langs de Ronseweg in Leupegem zal minstens tot zondagavond geen elektriciteit meer zijn. De evacuatie van bewoners in die buurt is volop bezig, naast Defensie helpt ook de scheepvaartpolitie. Ter plaatse communiceren de hulpdiensten de mogelijkheid tot evacuatie, aangezien door het wegvallen van de elektriciteit geen telecommunicatie meer mogelijk is. Ter hoogte van de Schorissseweg is de N60 tussen Oudenaarde en Ronse volledig afgesloten.

Brakel
Ook Brakel is sinds vanavond half acht volledig afgesloten van de buitenwereld. "Zeker vijftig hectare van Brakel staat onder water en het spaarbekken van Opbrakel is met 60.000 kubieke meter niet voldoende om het centrum te vrijwaren", zegt burgemeester Herman De Croo. "Bovendien zijn de afgelopen dagen 17.000 zandzakjes gelegd, alles samen 80 ton. Ik heb dit de afgelopen zeventig jaar niet gezien."

Ninove
In de omgeving van de Edingsesteenweg in Ninove wordt een woonwijk met veertig woningen, ongeveer 120 personen, preventief verplicht geëvacueerd. "De verbindingsweg tussen Ninove en Edinge staat onder water en mocht een waterkering het begeven, dan kunnen we woningen onderlopen", aldus de lokale politie.

Rampenplan
Tien gemeenten zitten in de gemeentelijke fase van het rampenplan: Zwalm, Lebbeke, Ninove, Lierde, Aalst, Sint-Gillis-Waas, Oudenaarde, Wetteren, Lochristi, Erpe-Mere. Er wordt nogmaals gevraagd dat de bevolking (vooral in de Vlaamse Ardennen) in de mate van het mogelijke niet de baan opgaat en binnen zou blijven.

In Oudenaarde is de N46 afgesloten tussen Nederzwalm en de Monseigneur Lambrechtstraat in Oudenaarde. De N60 is dicht ter hoogte van Ronse. In Maarkedal is de Maarkeweg dicht en in Brakel de N8 en N462, de Lessensestraat. In Horebeke is De Smarre, N415 en N454 op het kruispunt De Smarre gesloten. In Zwalm is de N46 en de N435 dicht en in Lierde een deel van de N8. In Geraardsbergen tenslotte is de Zarlardingsestraat en Onkerzelestraat ter hoogte van De Gavers afgesloten. In Lebbeke is de N47 afgesloten.

Zwalm
In Zwalm vullen vrijwilligers van de voetbalploeg SK Munkzwalm en enkele leden van Chiro en Scouts op vrijwillige basis zandzakjes in de gemeentelijke werkplaatsen. Dat zegt burgemeester Bruno Tuybens (sp.a) die meteen zijn appreciatie daarvoor uitdrukt.

"We hebben in het kader van het psycho-sociaal interventieplan een pool mensen die we bij dergelijke rampen kunnen bellen. Maar een aantal van hen bracht spontaan vrijwilligers mee uit de voetbalploeg omdat de match toch afgelast werd. Ik vind het bijzonder sympathiek dat vijftien mensen spontaan hun zaterdagnamiddag opofferen om ons te helpen."

Een pomp van de civiele bescherming pompt 9.000 liter water uit de Zwalmbeek in Nederzwalm rechtstreeks de Schelde in. Een mogelijke dijkbreuk wordt er verstevigd met zandzakjes. (belga/kve)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234