Woensdag 22/03/2023

Kort nieuwsWetenschap

Ook prehistorische kinderen maakten handafdrukken

null Beeld rv
Beeld rv
Barbara Debusschere

Veel van de 750 gekende menselijke handafdrukken op Europese rotswanden uit de laatste IJstijd zijn gemaakt door kinderen, zo ontdekten archeologen. De ‘handstencils’, waarbij kleurstof rond de hand wordt geblazen zodat er een afdruk ontstaat, zijn tussen de 12.000 en 40.000 jaar oud en achtergelaten in zo’n vijftig vooral Spaanse en Franse grotten. Precieze analyse van de afmetingen bij zo’n 250 exemplaren toont nu hoe tien tot vijftig procent ervan is gemaakt door kinderen. Sommige zijn zelfs het werk van driejarigen, meldt Journal of Archaeological Science.

Nog nooit was er zo weinig Antarctisch zeeijs

Er is dit jaar minder dan 2 miljoen vierkante kilometer op Antarctica. Dat is het kleinste minimum ooit sinds de satellietmetingen 43 jaar geleden begonnen. Het laagterecord van 1,92 miljoen vierkante kilometer op 25 februari lag 190.000 vierkante kilometer lager dan het vorige laagterecord in 2017. Sterke winden die het ijs naar warmere regionen duwen, waar het smelt, zijn volgens onderzoekers de oorzaak van het minimum dit jaar. Ook de opwarming van de aarde kan meespelen, maar het is nog te vroeg om daar al zeker van te zijn.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

‘Tienduizend stappen per dag’ hoeft niet echt

Sinds een Japanse stappentellerproducent het in de jaren zestig voorstelde, is tienduizend stappen per dag zetten een populair streefdoel. In vakblad The Lancet melden wetenschappers dat het best wat minder mag zijn. Ze analyseerden vijftien studies uitgevoerd bij 50.000 mensen uit vier continenten. Voor zestigplussers blijken 6.000 à 8.000 stappen per dag voldoende om de kans op vroegtijdige sterfte te reduceren. Voor volwassenen jonger dan 60 volstaat tussen de 8.000 en 10.000. Meer stappen dan deze aantallen leidt niet tot nog meer extra levensjaren.

Geneesmiddel voorkomt herval borstkanker bij muizen

Belgische wetenschappers (UCLouvain) hebben met een nieuw geneesmiddel herval en uitzaaiingen van menselijke borstkanker kunnen voorkomen. Het gaat om de molecule MitoQ, die voor andere ziekten dan kanker werd ontwikkeld. In vakblad Cancers publiceren Pierre Sonveaux en zijn team nu dat het middel bij 80 procent van hun muizen die drager waren van menselijke borstkanker uitzaaiingen, en bij 75 procent lokaal herval kon voorkomen. Bij de meeste onbehandelde muizen ontstonden wel herval en uitzaaiingen. Bij mensen doorstond MitoQ de eerste fase van klinische testen. (BDB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234