RIP Explorer
Ook deze acht iconen liggen op het kerkhof van het wereldwijde web
Microsoft kondigde deze week de komst aan van de nieuwe browser Project Spartan. Het zit er dus naar uit dat Internet Explorer definitief ten grave gedragen wordt. De ooit alomtegenwoordige browser komt daarmee op hetzelfde kerkhof te liggen als deze acht ter ziele gegane interneticonen.
1. MSN Messenger
Wie jong was in de nillies heeft wellicht heel wat uren op MSN Messenger versleten. MSN Messenger werd in 1999 gelanceerd en werd al snel zo populair dat het met msn'en een eigen werkwoord kreeg. Tegen 2009 kreeg de chatdienst - inmiddels herdoopt tot Windows Live Messenger - elke maand 330 miljoen actieve gebruikers over de vloer, wat MSN een van de meestgebruikte instant messaging services maakte.
Daarna ging het echter pijlsnel bergaf voor MSN. Microsoft kocht in 2011 Skype en een jaar later kondigde Microsoft aan dat Messenger volledig geïntegreerd zou worden in Skype. In 2013 werd Windows Live Messenger volledig stopgezet.
2. ICQ
Nog zo'n iconisch chatprogramma uit de jaren 90 en begin 2000 is ICQ. ICQ, de eerste op zichzelf staande instant messenger service, werd in november 1996 opgericht door het Israëlische bedrijf Mirabilis. Het bedrijfje trok al snel de aandacht van America Online (AOL), dat Mirabilis in 1998 kocht voor meer dan 400 miljoen dollar.
Hoewel ICQ zijn hoogtepunt kende in het begin van de jaren 2000, bestaat het programma nog steeds. Het is vooral in Rusland populair, aldus wired.com, waar het in 2010 liefst 11 miljoen gebruikers had.
3. Hotmail
In de jaren 90 had zowat iedereen een e-mailadres bij Hotmail. Hotmail werd gelanceerd in 1996 en was een van de eerste e-mailservices. In 1997 werd Hotmail, dat toen al 8,5 miljoen gebruikers had, gekocht door Microsoft voor naar schatting 400 miljoen dollar, waarna de service werd herdoopt tot MSN Hotmail. De gratis capaciteit van je mailbox was toen 2 MB.
De populariteit van Hotmail, dat beschikbaar was in 36 talen, ging snel de hoogte in. Tegen februari 1999 telde de mailservice al 30 miljoen actieve gebruikers. Na enkele hackingschandalen en de komst van Gmail in 2004, dat een ongelimiteerde inboxcapaciteit had, werd Hotmail echter minder aantrekkelijk.
De meest recente versie van Hotmail werd gelanceerd in oktober 2011, en had toen nog 360 miljoen gebruikers per maand. Vanaf 2012 werd Hotmail omgevormd tot Outlook.com. In mei 2013 telde Outlook.com 400 miljoen actieve gebruikers.
4. Napster
Napster werd in 1999 opgericht door John en Shawn Fenning en Sean Parker als manier om mp3's te delen. De dienst kwam al snel in de problemen. Metallica ontdekte dat hun nummer 'I Disappear' al op Napster circuleerde vooraleer het was uitgebracht. Nader onderzoek bracht aan het licht dat hun volledige oeuvre via de website gratis te downloaden was, waarna ze in 2000 een rechtszaak aanspanden tegen Napster. Al snel volgden er nog klachten van misnoegde artiesten over piraterij, waarna Napster in juli 2001 werd platgelegd.
De muziekdienst ondernam later dat jaar een poging om op legale wijze door te gaan, maar werd uiteindelijk volledig ontmanteld. In 2011 werd Napster opgenomen in muziekstreamingdienst Rhapsody.
5. AltaVista
AltaVista werd gelanceerd in 1996 als een van de eerste online zoekmachines, en was in de beginjaren dan ook immens populair. De komst van Google betekende echter het begin van het einde voor AltaVista.
In 2003 werd AltaVista gekocht door Yahoo!, dat de merknaam aanhield maar alle zoekresultaten omleidde naar zijn eigen zoekmachine. Op 8 juni 2013 werd AltaVista volledig begraven.
6. MySpace
MySpace is nog niet helemaal dood en begraven, maar de sociaalnetwerksite vecht wel om te overleven. MySpace werd opgericht in 2003 door Chris DeWolfe en Tom Anderson en werd vooral gebruikt door (amateur-)artiesten die hun muzikale probeersels met de wereld wilden delen. Onder meer Lily Allen, The Ting Tings, Colbie Caillat en Kate Nash werden op die manier ontdekt.
Tussen 2005 en 2008 was MySpace, dat inmiddels was gekocht door mediareus News Corp, de grootste sociaalnetwerksite ter wereld. In juni 2006 stak MySpace in de Verenigde Staten zelfs Google voorbij als de meest bezochte website. In februari 2005 hield DeWolfe gesprekken met Mark Zuckerberg over de aankoop van Facebook, maar DeWolfe vond de vraagprijs van 75 miljoen te hoog en liet het plan varen.
De neergang begon in 2008, toen MySpace de duimen moest leggen voor Facebook in het aantal unieke bezoekers wereldwijd. Sindsdien is de val, ondanks verscheidene make-overs, niet meer te stuiten. Anderson stapte op en DeWolfe werd vervangen, maar de wissels aan de top van het bedrijf zetten weinig zoden aan de dijk. In de eerste twee maanden van 2011 zag MySpace maar liefst 10 miljoen gebruikers vertrekken, en toen was het geduld van News Corp-topman Rupert Murdoch op.
Eind februari 2011 werd MySpace in de etalage gezet. Eind juni kondigde MySpace aan dat het was overgekocht door Specific Media, maar het bedrag werd niet bekendgemaakt. CNN meldde later dat er 35 miljoen dollar voor MySpace was betaald, aanzienlijk minder dan de 580 miljoen dollar die News Corp had neergeteld. Rupert Murdoch omschreef MySpace later als "een enorme vergissing".
De Amerikaanse zanger Justin Timberlake is mede-eigenaar van MySpace. In 2012 kondigde hij aan dat MySpace helemaal vernieuwd zou worden om "een brug" te vormen tussen artiesten en hun fans. Begin 2013 werd de nieuwe MySpace gelanceerd. Op 1 oktober 2013 meldde MySpace dat het 36 miljoen gebruikers telde.
7. Netscape
Netscape Navigator was een van de eerste internetbrowsers en werd eind 1994 gelanceerd. Ironisch genoeg was het de nu ook afgeschreven Internet Explorer die Netscape de das omdeed. Beide waren verwikkeld in de eerste 'browser war' die in eind jaren 90 werd uitgevochten. Tegen 2002 werd Netscape nog amper gebruikt, maar het duurde toch nog tot maart 2008 vooraleer er voorgoed de stekker werd uitgetrokken.
De browser code van Netscape vormde de basis voor Mozilla Firefox.
8. Netlog
Het Gentse Netlog, dat in 2007 werd gelanceerd, was op zijn hoogtepunt actief in meer dan twintig landen, maar vanaf 2011 zag het "Vlaamse Facebook" zijn bezoekersaantallen kelderen. Eind vorig jaar werd Netlog definitief opgedoekt. Wie nu nog naar de website surft, wordt automatisch omgeleid naar de eveneens Gentse datingsite Twoo.