Zaterdag 20/07/2019

Ons hart is gezonder dan vroeger, ons hoofd stelt het minder goed

Beeld THINKSTOCK

De Belg sterft minder vaak aan hart- en vaatziekten dan vroeger, maar vaker als gevolg van een psychische aandoening. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de federale overheidsdienst Economie voor het jaar 2011. Dat staat te lezen in Het Nieuwsblad.

Uit de recentste cijfers van 2011 blijkt dat er wel ongeveer evenveel mensen overleden in 1998 als in 2011, maar dat in de doodsoorzaken verschillen zijn op te merken. Zo waren er ruim 17 procent minder dodelijke hart- en vaatziekten, hoewel het nog steeds de grootste doodsoorzaak is (na een natuurlijke dood). Het gaat dan onder andere over hartinfarcten en tromboses.

Met ons hoofd gaat het minder goed. Psychische en gedragsstoornissen veroorzaakten in 2011 bijna 3.900 doden, terwijl dat er in 1998 maar 3.455 waren. Daarbij worden alcohol- of drugsgerelateerde overlijdens geteld, maar ook bijvoorbeeld dementie en schizofrenie.

Als we alleen naar Vlaanderen kijken, is de stijging nog een pak forser, van 1.859 naar 2.454 overlijdens, een stijging met liefst 32 procent.

Dat de Belg het mentaal zwaar heeft, blijkt ook bij de niet-natuurlijke overlijdens. In 2011 telde ons land 2.084 zelfdodingen. Goed voor 2 procent van het totale aantal overlijdens en een lichte stijging tegenover 1998.

"Psychische hulp zit nog steeds in de taboesfeer", zegt Gwendolyn Portzky van het Vlaams ­Expertisecentrum Suïcidepreventie in Het Nieuwsblad. "Mensen schamen zich ervoor om een psycholoog op te zoeken. Ze zijn te terughoudend, en zien het als een bewijs van zwakte. Zelfs mensen die al in behandeling zijn, durven daar vaak amper over te praten met hun omgeving. Er is al een kleine kentering in de mentaliteit van de mensen, maar we zijn er nog lang niet."

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Opvallend: Belgen sterven vaker dan vroeger aan infectieziekten, zenuwziekten, bloedziekten en psychische aandoeningen, maar minder aan hart- en vaatziekten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden