Donderdag 12/12/2019

Wetenschap

Onderzoekers: "Geur van bloesems laat cellen darmkanker afsterven"

Wilde liguster in bloei. De geur van de bloesem doet darmkankercellen afsterven. Beeld Wikimedia

De geur van bloeiende wilde liguster, een populaire tuinplant, is in dierenproeven werkzaam gebleken tegen tumorcellen in de darm. Deze ontdekking van geurvorsers aan de universiteit van het Duitse Bochum kan naar nieuwe behandelingen van darmkanker leiden.

Dikkedarmkanker komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Toch is het in ons land de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen (na borstkanker) en de op twee na meest voorkomende vorm bij mannen (na prostaatkanker en longkanker). Nieuwe bevindingen van olfactorische vorsers kunnen nu nieuwe behandelingen mogelijk maken.

In het vakblad 'Plos One' berichten professoren Hanns Hatt en Lea Weber van de universiteit van Bochum dat de groei van darmkankercellen door de geurstof troenan wordt afgeremd.

Troenan

In tumorcellen in de dikkedarm ontdekten zij geurreceptoren. Vervolgens onderzochten ze welke geurstof deze receptoren activeert en hoe dat op de tumorcellen inwerkt. Ze wisten de molecule troenan te identificeren als activeerder van de geurreceptor. Troenan ruikt als ligusterbloesem. Die struikplant wordt vaak als heg aangeplant en draagt zwarte besjes in de bloeitijd.

Om te onderzoeken hoe de geurstof troenan op tumorcellen inwerkt, namen de vorsers weefselmonster van darmkankerpatiënten. Nadat de kankercellen met troenan in contact waren gekomen, groeiden die minder snel en bewogen ze langzamer dan voordien. Dit bemoeilijkt de vorming van uitzaaiingen en de met troenan behandelde kankercellen stierven ook in aanzienlijke mate af.

Vervolgens voerden de wetenschappers proeven uit met genetisch gemodificeerde muizen die menselijke darmkankercellen hadden gevormd. Opnieuw werden de kankercellen succesvol bestreden met de geur.

Enkel chemo

Tot nu toe liggen de kansen op herstel na een chirurgische verwijdering van darmkanker op ongeveer 50 procent. De kans op herstel hangt grotendeels af van het stadium waarin de kanker wordt gedetecteerd. Een specifieke behandeling met medicijnen bestaat voorlopig niet, enkel de algemene chemotherapie. Troenan kan dus voor het eerst leiden tot een doelgerichte therapie.

"We gaan ervan uit dat onze bevindingen een nieuwe aanpak van darmkanker mogelijk zullen maken", stelt professor Hans Hatt aan Die Welt.

De tumoren in de dikke darm kunnen met een colonoscopie worden bereikt, zodat de geur in de meeste gevallen op de plek van de tumor kan worden gebracht. "Het is denkbaar dat een rectale of orale inname de geur troenan in effectieve concentraties naar de tumor brengt. Daarvoor zijn echter nog klinische proeven met patiënten noodzakelijk".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234