Dinsdag 24/09/2019

Gezonde voeding

Onderzoek wijst uit: zo kan je elk kind leren om gezond te eten

Beeld thinkstock

Gezondere eetgewoontes bij kinderen en adolescenten bereik je niet alleen met kennis, vooral het gedrag moet veranderen. Het onderzoeksproject Reward (Rewarding Healty Food Choises project) onderzocht hoe kinderen geholpen kunnen worden om gezonde voedingskeuzes te maken.

"Gezond eten is belangrijk, dat weten de meeste jongeren wel", zegt Leentje Vervoort (UGent) van Reward, een door het Vlaams Agentschap Ondernemen gesteund onderzoeksproject waarbij de KU Leuven en een reeks andere partners betrokken zijn. "Toch zien we dit niet altijd terug in wat jongeren consumeren. Reeds tijdens de kinderjaren gaat het fout: de meeste kinderen halen niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid essentiële voedingsmiddelen (zoals groenten en fruit), maar ze consumeren wel veel te weinig energierijke producten met lage nutritionele kwaliteit."

Omdat veel makkelijk beschikbaar voedsel een sterk effect heeft op de beloningscentra in de hersenen, blijkt dat vooral jongeren die sterk beloningsgevoelig zijn, vatbaarder zijn om voedsel met hoger vet- en suikergehalte tot zich te nemen. "Beloningsgevoeligheid is een persoonlijkheidstrek die bepaalt hoeveel plezier of beloning iemand ervaart wanneer hij of zij in contact komt met aangename, belonende prikkels, zoals voedsel. Iemand met een hoge beloningsgevoeligheid reageert heftiger op zulke prikkels dan iemand met lage beloningsgevoeligheid, omdat hun beloningsgebieden in de herenen actiever zijn."

Beeld thinkstock

Beloningswaarde

De onderzoekers bestudeerden hoe de beloningswaarde van voeding, de beloningsgevoeligheid van kinderen en jongeren, en beloning als gedragsveranderingstechniek elkaar beïnvloeden, en hoe dit samenspel gebruikt kan worden om kinderen en jongeren aan te zetten tot gezondere voedselkeuzes.

Het blijkt belangrijk om bij kleuters al rekening te houden met individuele persoonlijkheidsverschillen. Sommige kinderen zijn hoog beloningsgevoelig, wat zich kan uiten in meer extern eetgedrag, terwijl kinderen met een hoge strafgevoeligheid meer neigen naar voedselvermijding.

Om hun consumeren van groenten en fruit te bevorderen, constateerden de onderzoekers dat het effectief is om kinderen herhaaldelijk bloot te stellen aan groenten. "Daarbij zien we dat het combineren van de blootstelling met "modeling" (de opvoeder toont het goede voorbeeld) of een beloning (bijvoorbeeld iets tastbaars), mogelijks betere resultaten heeft. De onderzoekers werkten een interventietool uit die het herhaaldelijk proeven en beloningen samenbracht.

Bij lagere schoolkinderen blijken niet alleen de individuele persoonlijkheidsverschillen belangrijk, maar ook de rol van de thuisomgeving. Bij adolescenten wordt meer heil gezocht in het gebruik van innovatieve interventiemethodes (zoals apps en games). De resultaten van het onderzoek worden donderdag en vrijdag voorgesteld op een studiedag in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234