Donderdag 26/01/2023

Natuur

Onderzoek toont aan: natuur maakt blij en gezond

Een wandeling door het groen doet een mens goed. Beeld © STEFAAN TEMMERMAN
Een wandeling door het groen doet een mens goed.Beeld © STEFAAN TEMMERMAN

Een beter geboortegewicht, minder allergieën, minder kans op depressie en ziektedagen, kortere ziekenhuisopnames, een beter geheugen en het helpen afwenden van de dood. Ons leven lang levert de natuur ons een weldadige winst op.

Barbara Debusschere

De start van de lente vandaag is niet de enige reden om eens een extra ommetje te maken in een park of bos. Je geregeld in de natuur begeven heeft een positieve impact op een hele resem aan aspecten uit ons leven. Eigenlijk weten we dat, maar nu staat het ook in een nieuwe meta-analyse van het Europees Instituut voor Milieubeleid (IEPP) die het belangrijkste onderzoek samenvat.

De vervloekte Vlaamse verkaveling illustreert wat onderzoekers steeds meer zien: mensen voelen zich beter nabij een lapje groen, al is het maar een kleintje.

Dat is niet toevallig. Niet veel verder dan 300 meter van een groene ruimte leven is in verband gebracht met een beduidend betere mentale gezondheid en stedelingen lopen ruim 20 procent meer risico op angststoornissen en 40 procent meer risico op gemoedsstoornissen dan wie op het platteland woont.

Het is nochtans niet evident om zoiets uit te klaren.

Groen is beter

“Oorzaak en gevolg hardmaken is niet vanzelfsprekend”, zegt Robbie Blake van Friends of The Earth. “Maar het onderzoek stapelt zich nu op en wijst steeds weer in één duidelijke richting: wanneer er groen in de buurt is, ontwikkelen we ons beter.”

Het hoeven niet per se grote trektochten en eindeloze bossen zijn. Dokters moeten minder antidepressiva voorschrijven in straten waar meer bomen staan, in vergelijking met kalere straten. Iedere extra boom per kilometer betekent bijna anderhalf (1,38) voorschrift minder in de buurt.

En het positieve effect begint al van voor onze geboorte. Zwangere vrouwen die verder dan 300 meter van groene ruimte wonen, hebben een hogere bloeddruk dan zij die dichter bij een park of bos leven. De kans op een gezondere bloeddruk neemt telkens met 9 tot 14 procent toe per 300 meter dicht bij een stukje natuur.

Kinderen van vrouwen die voldoende in contact komen met de natuur wegen bij de geboorte gemiddeld ook 45 gram meer en hebben een iets grotere hoofdomtrek dan de anderen, wat hun gezondheidskansen verhoogt.

Minder stresshormonen

Verwonderlijk is dat niet, want de natuur remt de aanmaak van stresshormonen aanzienlijk af, zelfs al na vijf minuten.

Tijdens de kindertijd neemt het weldoend effect toe. Kinderen van zes jaar en ouder die tussen de 2 en de 5 kilometer van wat bomen of een park opgroeien, krijgen minder last van allergieën en astma. Het is ook aangetoond dat kinderen die niet verder dan 300 meter van een park of bos wonen, minder last hebben van aandachtsproblemen en hyperactiviteit. Ze doen het na een jaar met meer activiteit in de natuur ook beter op cognitieve tests.

In het drukke volwassen bestaan nemen de voordelen niet af. Wie geregeld in de natuur vertoeft, is minder gestrest, voelt zich vitaler en beweegt meer.

Na slechts een uurtje in de natuur is je aandachtsspanne en geheugen 20 procent beter. En enkel wat planten toevoegen aan kale werkplekken heeft al effect: de productiviteit neemt met 15 procent toe, onder meer door minder ziektedagen. Een Zweeds onderzoek laat zelfs zien dat het positieve effect van joggen op je mentale gezondheid dubbel zo sterk is wanneer je in de natuur loopt in plaats van op een loopband.

De gezondheidsboost vertaalt zich in minder ziektekosten. Bij mensen met mentale problemen dalen de ziektekosten met 28 procent en het aantal dagen in het ziekenhuis met 64 procent wanneer ze zeer geregeld in het groen gingen wandelen. Dat strookt met onderzoek waaruit blijkt dat wie in het ziekenhuis ligt gemiddeld een dag sneller herstelt en minder pijnstillers nodig heeft wanneer er uitzicht is op groen, in plaats van op bakstenen.

Wie ook tijdens de oude dag niet al te ver woont van groene ruimte, loopt zelfs minder kans op sterfte, wellicht omdat bomen, parken of bos aanzetten tot rondwandelen en omdat ze een buffer vormen tegen luchtvervuiling.

Arm en rijk

Maar doorgaans is er meer groen in rijkere buurten. “Jammer, want we zien dat het herstellen of meer toegankelijk maken van groene ruimtes gezondheidsproblemen in armere buurten voorkomt, waar die problemen zich hoe dan ook meer stellen. In tijden van krappe gezondheidsbudgetten is dat een erg efficiënt medicijn”, zeggen de onderzoekers.

Zo maakt wie in een achtergestelde stadsbuurt woont minder stresshormoon aan wanneer er bomen in de buurt zijn en daalt het risico op sterven bij mannen in zo’n buurt met 16 procent dankzij toegang tot groen. Ook lopen ouderen in achtergestelde buurten 14 procent minder kans op een vroegtijdige dood wanneer er groen in hun omgeving is, dan wanneer dat niet zo is.

Volgens IEEP moet het recht op toegang tot de natuur dan ook een even belangrijk recht worden als het recht op toegang tot het internet.

“Binnen tien jaar zouden alle Europeanen binnen de 300 meter toegankelijke groene ruimte moeten hebben”, zegt IEPP-directeur Patrick Ten Brink. “Het zou de gezondheid en de sociale integratie enorm verbeteren.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234