Zaterdag 10/06/2023

Onderzoek gelast naar landing Sojoez-capsule

PE Author

Directeur-generaal Anatoli Perminov van het Russische ruimtevaartbureau Roskosmos heeft een onderzoek gelast naar de "ballistische" terugkeer van de Sojoez-capsule zondag. Die afwijking was een "totale verrassing".

Bij zijn terugkeer van het internationaal ruimtestation ISS kwam de Sojoez TMA-10 in een ballistische fase terecht. Daardoor kwam het tuig volgens de Russische vluchtleiding Tsoup 200 kilometer van de vooropgestelde landingsplaats terecht. De drie opvarenden - bestaande uit de vijftiende hoofdbemanning van het ISS Fedor Joertsjichin en Oleg Kotov, alsmede de Maleisische gastkosmonaut Sjeikh Muszaphar Shukor - waren niettemin behouden en wel.

Volgens Perminov schakelde de capsule wellicht omwille van atmosferische omstandigheden en de positie van het ruimteschip over op een ballistische vlucht. Hij heeft het hoofd van de raketbouwer Energija, het kloppend hart van de Russische bemande ruimtevaart, om een geschreven rapport gevraagd zodat er conclusies kunnen worden getrokken voor de lancering van een volgende Sojoez.

"Als het een technisch mankement is, zullen we dat horen bij de technische commissie. Als het de menselijke factor was, zal een andere instantie dit horen". Hij voegde eraan toe dat de volgende lancering pas binnen een half jaar plaatsvindt, zodat het onderzoek "rustig" kan gebeuren. Het lanceerschema van de Sojoez zou volgens Perminov niet in het gedrang komen. Het is wel de bedoeling in de toekomst een ballistische terugkeer te vermijden. "Eigenlijk is er niets ongewoons aan de ballistische landing", zei Perminov. "We maakten ons geen zorgen omtrent het traject maar wel omwille van de afwezigheid van contact met de capsule, tot die werd gezien door een zoek- en bergingsvliegtuig.

Brand

We werden verteld dat de capsule op haar zijde lag en dat errond gras aan het branden was. Dat is goed, want betekent dat de motoren van de capsule operationeel waren", aldus de functionaris die daarmee het bericht van de NASA ontkende dat het ruimteschip "vrij rechtop" stond. Perminov zei dat de ballistische terugkeer, die zich over slechts 50 tot 70 kilometer uitstrekte, verschilde van die van mei 2003, van de Sojoez TMA-1 die een half jaar daarvoor door Frank De Winne naar het ISS was gebracht. Er was toen een panne met het besturingssysteem van de Sojoez, aldus een expert van de Tsoup. Daardoor kwamen Nikolai Boedarin, Kenneth Bowersox en Donald Pettit 460 kilometer van de geplande plaats terecht.

Zwaardere G-krachten

De drie opvarenden van de Sojoez TMA-10 ondergingen door de ballistische terugkeer zwaardere G-krachten dan normaal. Toch waren zij gezond en wel en zal hun aanpassing aan de aardse zwaartekracht er niet onder lijden, aldus Perminov. Hij zei met de Maleisische vicepremier Najib bin Abdoel Razak te onderhandelen over de vlucht van een tweede Maleisiër.

Shukor "kreeg" zijn vlucht in het kader van de aankoop van 18 Soechoj-gevechtsvliegtuigen voor 900 miljoen dollar aan Kuala Lumpur. Razak zei dat een beslissing eind 2009 moet vallen, want dan moet Maleisië een eventuele tweede missie naar het ISS bevestigen. De tweede Maleisiër in de ruimte zou dan de 27-jarige militaire tandarts Faiz Khaled zijn, die de reserve van Shukor was. (tass/belga/dm)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234